Analysen Gliadin antistoff IgA utgår og erstattes med analysen Gliadin antistoff IgG.
Det er vist at kombinasjonen Transglutaminase antistoff IgA og deaminert Gliadin antistoff IgG gir økt sensitivitet for å identifisere pasienter som kan ha cøliaki.
Den nye metoden gir varsel om eventuell lav IgA/IgA mangel, IgA kvantitering utføres derfor ikke lenger rutinemessig.
Analysene som inngår i cøliaki utredningen nå er:
- Deaminert Gliadin antistoff IgG.
- Transglutaminase antistoff IgA.
- Transglutaminase antistoff IgG (Undersøkes kun på pasienter med nedsatt IgA / IgA mangel).
Prøvemengde:
Referanseverdier:
- Negativ: < 7 U/ml
- Grenseverdi: 7-10 U/ml
- Positiv: > 10 U/ml
Feilkilder:
- Pasienter på glutenfri diett (negativt resultat.)
- IgA mangel (falskt negativt prøvesvar).
Testene kan brukes både hos barn og voksne, men er heftet med litt større usikkerhet hos barn under 2 år. Man kan også bruke transglutaminasetesten for å følge sykdomsutviklingen og se på effekten av diettbehandlingen.
Analysekitene og analyseinstrument leveres av Thermo Fisher Scientific, Phadia AS.