Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Helse og alkohol

I helse- og alkoholstudien forsker vi på hvordan vi kan identifisere og gi tidlig behandling til personer med skjult alkoholproblematikk.

Alkohol er med god margin det vanligste rusmidlet i befolkningen, og et rusmiddel som kan påvirke alt levende vev i kroppen. For alkohol, og for andre rusmidler, er det slik at det er en stor gråsone mellom ingen problemer på den ene siden og alvorlige problemer som f.eks. avhengighet på den andre. De fleste som har et helseproblem som kan ha sammenheng med alkohol befinner seg et sted i denne gråsonen, mens færre har alvorlig alkoholavhengighet.

I studiene knyttet til helse og alkohol undersøker vi hvordan vi kan gi tidligere hjelp til mennesker med ulike grader av alkoholproblemer. Målet er å bidra til å utvikle praktiske tiltak både i sykehus og i primærhelsetjenesten for å snakke om alkoholvaner og tilby tilpasset hjelp. Ofte kan det være nok å ha en normal samtale med en pasient om hvordan alkohol f.eks. kan forverre det aktuelle helseproblemet eller komplisere behandlingen. Andre ganger er det behov for videre oppfølging, som  samtaler med fastlegen eller andre, og digitale hjelpemidler.

Noen pasienter har alvorlige alkoholproblemer som de ikke har fått hjelp for. God tilgang til behandling i avdeling for rus- og avhengighetsbehandling når det er nødvendig, er viktig både for pasientene og for helsepersonell i primærhelsetjenesten og i somatiske avdelinger.

Forskningen, fag- og tjenesteutviklingsarbeidet vårt på dette området skal bidra til mer tilgjengelige tjenester, raskere hjelp på riktig nivå og bedre tiltak for å styrke pasientenes egen evne til endring. 

KORFOR har en omfattende formidlingsvirksomhet på dette temaet og vektlegger internasjonalt samarbeid.

 

Underprosjekter

A multi-centre registry study on patient trajectories after interventions for alcohol-related health problems

Leder: Torgeir Gilje Lid, Stavanger universitetssjukehus
Prosjektperiode: 2017 - 2022
Deltakende helseregioner: Helse Vest, Helse Sør-Øst, Helse Nord, Helse Midt-Norge

Holdninger til å spørre om alkoholvaner i helsevesenet

Leder: Torgeir Gilje Lid, Stavanger universitetssjukehus
Deltakende helseregion: Helse Vest

Alkoholvaner og helse i allmennpraksis

Alkoholforbruk i Norge har økt sterkt, og relativt mest hos eldre. Korte, samtalebaserte tiltak hos allmennlege og digitale tiltak kan hver for seg være nyttige, men effekten er lav og de brukes lite i vanlig praksis. Prosjektets mål er å undersøke anvendbarheten av en identifikasjonsstrategi (pragmatisk case-finding), og en digital støttebehandling som supplement til standard oppfølging.

Leder: Torgeir Gilje Lid, Stavanger universitetssjukehus
Prosjektmedarbeider: Sebastian Potthoff
Prosjektperiode: 2019-2021​
Deltakende helseregion: Helse Vest, Helse Sør-Øst

En mann med briller

Torgeir Gilje Lid

Overlege, Ph.D. og forskningsleder ved KORFOR

For tiden tar han en postdoktor på temaet Helse og alkohol. Utenom Helse og alkhol-prosjektene så er han også involvert i andre prosjekter om somatisk helse, som opoidprosjektet POINT, og alkohol- og fedmeoperasjonsprosjekter BariAlc. 

Aktuelle sider

Sist oppdatert 02.12.2024