Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Informasjon før du skal få anlagt en stomi

Ordet stomi er gresk og betyr åpning. Å bli operert og få en stomi innebærer å få en ny åpning i kroppen. Denne åpningen sitter på magen, der det blir laget en åpning i bukveggen. I åpningen blir en tarmende trukket frem og sydd fast til huden. En stomi kan se ut som en «rosenknopp» – rød, fra 2–4,5 cm i diameter, og den vil stikke ut cirka 0,3–2 cm over huden.

Stomiene har navn etter den tarmenden som er lagt ut.

  • Utlagt tykktarm heter kolostomi fordi tykktarmen på latin heter kolon (colon). En utlagt tykktarm vil lede ut fast formet avføring. En tykktarmsstomi kan være permanent, men noen ganger er den midlertidig.

  • Utlagt tynntarm heter ileostomi fordi tynntarmen heter ileum på latin. Fra en ileostomi vil det komme løs til grøtet avføring. En tynntarmsstomi kan være permanent, men noen ganger er den midlertidig.

  • Det finnes og stomier som leder ut urin. Disse er laget av en tynntarmsbit, men kalles urostomi eller Brickerblære etter den kirurgen som kom på å operere på denne måten. En urostomi er alltid permanent.

En stomi har ingen lukking. Det innebærer at tarminnhold eller urin kan tømme seg fra stomien når som helst. Derfor må man bruke en stomipose. Posen blir festet til huden rundt stomien ved hjelp av en hudvennlig kleber.

Posene har forskjellig utforming som passer dersom det er fast avføring, løs avføring eller urin posen skal samle opp. Posene finnes som lukket og tømbar, i forskjellige størrelser, med trekk i forskjellige farger og med kullfilter for å slippe ut luktfri tarmgass.

Hvorfor blir stomi anlagt?

I Norge finnes det over 20 000 mennesker som til enhver tid lever med stomi.

Dette kan være

  • babyer født med ufullstendig utviklet tarm
  • ungdommer med en spesiell type betennelse i tarm
  • godt voksne som har hatt kreft i tarm eller blære
  • mennesker i alle aldre som av forskjellige grunner ikke lenger har normal kontroll over urin eller avføring.

Stomi er noe som vanligvis ikke er synlig på utsiden. Det er ikke uvanlig å oppdage at noen man har kjent lenge også har stomi, hvis man nevner at man selv skal opereres.

Å bli stomioperert

Å bli operert og få stomi, opplever de fleste som dramatisk og noe man helst vil unngå. Hvis legen anbefaler stomioperasjon, er det fordi dette er den beste løsningen. En stomioperasjon kan bidra til at du blir frisk, eller får lindret plagsomme symptomer. Det finnes studier som viser at de som lever med stomi som oftest har god livskvalitet.

Stomi er en stor endring i livet når kroppens funksjon og utseende blir forandret. De fleste vil derfor trenge tid til å venne seg til den nye livssituasjonen. Dette er en erfaringsreise der du gradvis går tilbake til de aktivitetene du drev med tidligere. For de fleste tar det minst 6 måneder å venne seg til å leve stomi.

Forberedelse til stomioperasjon og livet første tiden etter operasjonen

Før operasjonen er det viktig at den som skal få stomi og de aller nærmeste har fått god informasjon om

  • hva operasjonen går ut på
  • hva en stomi er
  • hvilke konsekvenser dette kan ha for livet

Før en operasjon bør du ha vært på én eller flere forberedelsesdager der du får snakket med både kirurg, narkoselege, sykepleier og stomi- og kontinenssykepleier.

I tillegg til denne informasjonen er det også veldig viktig at det blir markert hvor på magen det er best at stomien blir plassert. Som oftest er dette nederst på magen, under navlenivå.

Kirurgi i magen blir oftest utført som kikkhullsoperasjon og det er vanlig å være innlagt på sykehus en liten uke etter operasjonen. Det er derfor svært viktig å være godt forberedt. Hvert sykehus har egne forberedelsesrutiner til stomioperasjonen.

Å stelle stomien

Første dag etter operasjonen er det vanlig at sykepleier steller stomien. Du begynner samtidig å få opplæring i hvordan stomien og huden rundt skal stelles og hvordan stomiposen byttes. Målet er å beherske stomistellet og kunne utføre det selv før hjemreise.

På sykehuset vil sykepleier finne frem til den stomiposen som ser ut til å passe deg best, og som samtidig sitter godt på huden. Dette utstyret blir bestilt enten hjem eller til sykehuset i forbindelse med hjemreise. Stomiutstyret bestiller du hos apotek/bandasjist og det blir dekket på blå resept.

Å leve med stomi

Det er vanlig å være bekymret for hvordan livet vil bli forandret etter en stomioperasjon. Her vil vi nevne noen forhold som mange har tanker omkring:

Mat og drikke

De fleste kan spise som før operasjonen, men med små justeringer. Alle som er operert i buken bør være forsiktig med mat som kan gi stopp i tarmfunksjonen. De som får en ileostomi bør å unngå mat som gir løs avføring, og drikke godt og spise litt mer salt. Både ileostomi- og kolostomiopererte bør begrense mat som gir mye tarmgass, siden denne også vil komme ut i stomiposen. Detaljert informasjon om kosten er vanlig å få på sykehuset, både skriftlig og muntlig.

Klær

Mange funderer på om de må kjøpe nye klær – dette er sjeldent nødvendig. Stomiopererte kan benytte vanlige klær, også tettsittende. Enkelte menn finner det hensiktsmessig å gå over fra belte på buksen til bukseseler, og noen foretrekker et elastisk bind over stomiområdet.

Jobb og fritid

Det er veldig få jobber man ikke kan fortsette i etter en stomioperasjon, men enkelte kan trenge noe tilrettelegging. Etter en bukoperasjon er det viktig å unngå tunge løft de første tre månedene etter operasjonen. Deretter bør man trene bukmusklene gradvis opp igjen. Dette blir anbefalt for å unngå brokkutvikling. Det er imidlertid veldig viktig å være i aktivitet etter en operasjon. Det er bra å gå tur, der man kan øke lengden på turen gradvis.

Ferier til varme land kan man fortsette med etter en stomioperasjon. Da er det viktig å ha med rikelig med stomiutstyr, og ha stomiutstyret i håndbagasjen hvis man flyr. Det er også fullt mulig å bade, stomiposene er laget for å tåle det.

Seksualitet

Det er og vanlig å tenke på om en operasjon med anleggelse av stomi vil virke inn på seksuallivet. Her er det viktig at en partner også får informasjon både i forkant og underveis i behandlingen. I noen tilfeller kan operasjoner langt nede i bekkenet gi endret anatomi og funksjon hos både menn og kvinner. Impotens hos menn kan i mange tilfeller være midlertidig.

Det er viktig med en samtale med kirurgen om disse forholdene slik at den enkelte får vite hva man kan forvente etter operasjonen. Selve stomien er ikke til hinder for å være seksuelt aktiv, men det er vanlig å trenge tid for å bli kjent med «sin nye kropp» før man slipper andre tett innpå seg. Nærhet og kjærlighet er imidlertid spesielt viktig i et sykdomsforløp, så åpenhet og god kommunikasjon er noe man bør forsøke å få til.

Oppfølging

På de fleste sykehusene har man i dag opprettet stomiklinikker. Disse er betjent av spesialutdannede sykepleiere, kalt stomi- og kontinenssykepleiere. Etter en stomioperasjon er det vanlig med oppfølging på en stomiklinikk etter 3 uker, 3 måneder, 6 måneder og 1 år. Etter denne tid kan den stomiopererte ta kontakt ved behov. Som stomioperert står du ikke alene i den nye livssituasjonen, men du vil få veiledning, hjelp og støtte hele det første året. Ved konsultasjoner på stomiklinikkene er det fullt mulig, og anbefalt, å ta med seg pårørende.

Mange stomiopererte synes også det er veldig nyttig å snakke med noen som selv har levd med stomi og vet av egenerfaring hva dette går ut på. Det finnes pasientorganisasjoner både for dem med tarmstomi og dem med urostomi. Disse pasientorganisasjonene har likepersoner som det er mulig å få kontakt med både før en operasjon, mens man er på sykehuset, eller ta del i diverse aktiviteter i pasientorganisasjonen i ettertid.

Sist oppdatert 07.01.2025