Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Skikkelse

Nevrobiobanken

Senter for bevegelsesforstyrrelser og nevrologisk avdeling ved Helse Stavanger arbeider kontinuerlig med å oppnå ny kunnskap innen nevrologiske sykdommer og forstadiene til disse. Forskning på helseopplysninger i form av kliniske data og biologisk materiale er viktig i dette arbeidet. Siden 2004 har vi jobbet for å etablere gode kilder til kvalitetssikrede forskningsdata og -materiale. Viktige tiltak har vært etableringen av Norsk Parkinsonregister og biobank og Nevrobiobanken i Stavanger.

Publisert 02.12.2024

Nevrologiske sykdommer omfatter en rekke ulike tilstander og sykdommer som rammer en stor del av befolkningen. Ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) har det særlig vært gjennomført forskning på Parkinsons sykdom, multippel sklerose, nevropatier, epilepsi og hjerneslag.

Biobanken tar sikte på å øke kunnskapsgrunnlaget omkring årsaksforhold og behandlingsutfall for nevrologiske sykdommer. ​​​Biobanken er opprettet for å samle inn biologisk materiale fra pasienter med nevrologiske sykdommer, samt kontrollpersoner. Dette materialet samles inn for å gjøre biomedisinske undersøkelser. Resultater fra disse undersøkelsene sammenstilles med kliniske pasientdata for å fremme ny kunnskap om hvorfor sykdommene oppstår og for å finne biomarkører som kan bidra til bedre diagnostikk og kunnskap om hvordan sykdommene utvikler seg.

Alle kan bidra! Biobanken har fokus på nevrologiske sykdommer som Parkinsons sykdom. Samtidig er det viktig å kunne sammenligne pasientgruppene med kontrollpersoner i form av personer uten nevrologisk sykdom. Derfor kan også du som ikke er syk bidra til forskning ved å donere biologisk materiale til nevrobiobanken i stavanger.

Det er tre metoder for innsamling, se listen under. Dette gjør at vi kan ta imot prøver fra hele landet, og du kan bidra til forskning selv om du har lang reisevei eller har vansker med å reise inn til et sykehus.

  • Avgi biologisk materiale i form av blod, spytt, spinalvæske eller avføring i forbindelse med din undersøkelse ved Stavanger Universitetssjukehus. Dette gjøres i avtale med poliklinikk/avdeling og Senter for bevegelsesforstyrrelser.
  • Avtale innsamling av biologisk materiale ved vårt forskningssenter på Stavanger universitetssjukehus.
  • Få tilsendt utstyr for hjemme innsamling som du kan gjøre i ro og fred hjemme (blod, spytt eller avføring).

Vår kontaktinformasjon finner du nederst på denne siden. Ta kontakt dersom du har spørsmål til hvordan akkurat du kan bidra.

Ditt bidrag skal innebære minst mulig belastning for deg. Du vil måtte beregne tidsbruk til selve prosedyrene, samt besvare noen korte spørsmål i forbindelse med innsamlingen. All forskning på helseopplysninger skal i utgangspunktet basere seg på ditt informerte samtykke. Du vil få god muntlig og skriftlig informasjon og mulighet til å stille spørsmål før du eventuelt signerer et samtykke.

Samtykket gir oss mulighet til å lagre biologiske materiale på ubestemt tid for fremtidig forskning på nevrologirelaterte problemstillinger - innenfor de offentlige godkjenninger som foreligger for biobanken.

Det er to informasjonsskriv; et for personer med nevrologisk sykdom og et for kontrollpersoner. Trykk på lenkene under for å se disse;

Informasjonsskriv for pasienter

Informasjonsskriv for kontrollpersoner

Ta kontakt med oss!

Dersom du ønsker å bidra til Nevrobiobanken i Stavanger, har spørsmål eller bare er nysgjerrig – ta kontakt med oss! Det kan du gjøre på tre ulike måter:

Send oss en melding via eDialog ved å logge på via lenken under:

eDialog

Slik sender du brev til oss via eDialog

Merk at eDialog er eneste kontaktform som er godkjent for deling av sensitive helseopplysninger.

Ring oss på 51515601.
Dersom linjene er opptatt, så blir du oppringt så snart vi er ledige.

Send oss en e-post på nkb@sus.no og be om å bli kontaktet.
Merk at e-post ikke er anbefalt for deling av sensitive helseopplysninger.