Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Disputas: Fra øvelse til virkelighet. Simulering gir bedre hjerneslagbehandling

Soffien Chadli Ajmi disputerer 10. april 2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Stavanger med avhandlingen "Evaluating the impact of simulation-based interventions to improve acute stroke care".

Universitetet i Stavanger
Publisert 02.04.2025
En mann med briller
Soffien Chadli Ajmi, overlege ved SUS, nevrologisk avdeling. Foto: Universitetet i Stavanger.

Når leger, sykepleiere og annet helsepersonell trener sammen på realistiske scenarioer, kan en redusere tiden fra pasienten ankommer sykehuset til behandlingen starter – og det kan redde liv.

Ajmi sin forskning har undersøkt hvordan simuleringsbasert teamtrening kan forbedre behandlingen av akutt hjerneslag.

– Ved hjerneslag teller hvert minutt, og for å sikre best mulig utfall for pasientene må helsepersonell samarbeide effektivt og raskt, sier han.

Simuleringsbasert teamtrening fungerer som realistiske øvelser der leger, sykepleiere og annet helsepersonell trener på akutte pasientsituasjoner med dukker, skuespillere eller digital teknologi. Treningen omfatter både medisinske prosedyrer og kommunikasjon under tidspress, slik at teamet er bedre forberedt på reelle nødsituasjoner.

Ved Stavanger universitetssjukehus har denne typen trening blitt innført for å redusere behandlingstid og minimere hjerneskade hos pasienter. Forskningen har evaluert effekten av tiltaket på behandlere, pasienter og helseøkonomiske aspekter, for å vurdere om det er en nyttig strategi også for andre sykehus.

Studien viser at systematisk bruk av simuleringsbasert teamtrening bidrar til en betydelig reduksjon i tiden det tar fra pasienten ankommer sykehuset til behandling med blodproppløsende medisiner.

– Median behandlingstid ble redusert fra 27 til 13 minutter. Videre ble andelen pasienter som enten døde eller trengte langtidspleie redusert, forteller Ajmi.

Forskningen viser også at både erfarne og uerfarne leger har nytte av slik trening, og at den kan være en kostnadseffektiv metode for å forbedre slagbehandling.

– Simuleringsbasert trening er en etablert metode i flere medisinske felt, men innen hjerneslagbehandling har det vært usikkert hvor stor effekt det har på pasientutfall, påpeker Ajmi.

Studien gir sykehus verdifull innsikt i hvordan simulering kan brukes til å gi slagpasienter raskere og bedre behandling. I tillegg kan analysen av kostnader og gevinster hjelpe beslutningstakere med å vurdere om dette er en smart investering for helsetjenesten.

Personlia

Soffien Ajmi er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus og har en Master of Advanced Studies in Stroke Medicine fra University of Bern.

Hans doktorgradsarbeid, med avhandlingen "Evaluating the impact of simulation-based interventions to improve acute stroke care", er gjennomført i samarbeid med Universitetet i Stavanger, Stavanger universitetssjukehus, forskningsgruppen Safer Stroke, SAFER og flere nasjonale nettverk innen slagbehandling. Prosjektet har mottatt støtte fra flere samarbeidspartnere, inkludert SAFER og nasjonale forskningsnettverk.

Kontakt

Soffien Chadli Ajmi
E-post: soffien.chadli.ajmi@sus.no

Tidspunkt og sted for prøveforelesning

10. april 2025 kl. 09.15

Oppgitt emne:

“How should we re-imagine research for complex adaptive systems in healthcare?”

Sted: Aula, 2. etasje, Sydbygget, SUS

Prøveforelesningen kan i tillegg strømmes her

Tidspunkt og sted for disputas

10. april 2025 kl. 11.15

Tittel på avhandlingen:
"Evaluating the impact of simulation-based interventions to improve acute stroke care"
Sted: Aula, 2. etasje, Sydbygget, SUS

Disputasen kan i tillegg strømmes her

Bedømmelseskomité

Førsteopponent: Victoria Brazil, Professor, Faculty of Health Sciences and Medicine, Bond University, Australia

Andreopponent: Espen Saxhaug Kristoffersen, Førsteamanuensis, Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo

Tredje medlem av komitéen: Kristin Tønsager, Førsteamanuensis, Helsevitenskapelig fakultet, Universitetet i Stavanger

Veiledere

Hovedveileder: Martin Kurz, Professor, Universitetet i Bergen, SUS

Biveileder: Hege Ersdal, Professor II, Universitetet i Stavanger, SUS, SAFER

Biveileder: Thomas W. Lindner, Leder, Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS)

Leder av disputasen

Thor Ole Gulsrud, prodekan for forskning og innovasjon

 

Både disputas og prøveforelesning er åpne for alle interesserte.