Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Disputas: Kan du trene deg i form – eller i fare?

Christine Bjørkvik Erevik disputerer 28. mars 2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The cardiac response to prolonged high-intensity physical stress: The relationship between exercise, echocardiographic parameters and cardiac Troponin I in middle-aged athletes without obstructive coronary artery disease".

Publisert 21.03.2025
En kvinne som smiler til kameraet

Helsegevinstene forbundet med regelmessig fysisk aktivtet er udiskutabelt positive. Det er allikevel usikkert om svært hard og langvarig trening er gunstig for middelaldrende mosjonister, og om dette kan føre til hjerteskade. Blodprøver som viser hjerteskade (Troponiner), og ultralyd av hjertet, kan potensielt brukes til å oppdage ugunstig hjertepåvirkning forbundet med hard fysisk aktivitet.

I denne doktoravhandlingen er hovedformålet å få en bedre forståelse av sammenhengen mellom høyintensitets utholdenhetstrening og endringer i hjertefunksjon og struktur (ved ultralyd) og Troponiner hos friske middelaldrende mosjonister uten hjertesykdom.

Denne doktorgraden er en del av the North Sea Endurance Exercise Study (NEEDED) forskningsprogrammet, og resultatene baserer seg på den mekanistiske 2018 studien med 59 deltagere fra det 91 km lange Nordsjørittet.

Hovedfunnene

  1. Vi fant at middelaldrende mosjonister, uten hjertesykdom, hadde forbigående reduksjon i hjertefunksjon rett etter belastning, forandringene var mest uttalt etter den hardeste belastningen.
  2. De med best ytelse hadde de største og mest effektive hjertene i hvile.
  3. Troponinutslipp var relatert til endring i hjertet rett etter aktivitet, men ikke hvile. Dette tyder på at Troponiner er en markør for hjertebelastning, som kanskje i fremtiden kan brukes som en treningsparameter.
  4. Det var ingen holdepunkt for uheldig hjertepåvirkning ved hard fysisk aktivitet i denne studien, selv om mosjonistene trente hardt og hvor ukentlig treningsdose med god margin overgikk gjeldende helseanbefalinger for fysisk aktivitet for den generelle befolkningen.

Funnene fra disse analysene er sentrale for den videre forskningen som drives i NEEDED forskningsprogrammet. Hensikten med dette programmet er å utvikle metoder for tidlig identifisering av hjertesykdom, oppfølgning av hjertepasienter som driver fysisk aktivitet, samt å gi informasjon og kunnskap om trening til den generelle befolkningen.

Les avhandlingen her (bora.uib.no)

Personlia

Utdannet lege ved Universitetet i Bergen. Spesialist i indremedisin og kardiologi, og jobber som overlege ved kardiologisk avdeling, Stavanger Universitetssjukehus. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk Institutt 2 ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder er professor Stein Ørn (SUS, UiS) og biveiledere er professor Thor Edvardsen (UiO) og professor Stig Urheim (UiB).

Kontakt

Christine Bjørkvik Erevik

Spesialist i indremedisin og kardiologi, overlege ved kardiologisk avdeling

christine.bjorkvik.erevik@sus.no 93 65 60 88

 

Tidspunkt og sted for prøveforelesning

28. mars 2025 klokken 09.15

Oppgitt emne:

"Cardiac arrest related to recreational and professional sport activities in men and women: incidence, prevention and treatment"

Sted: Aulaen, 2. etasje i Sydbygget, SUS

Du kan strømme prøveforelesningen her (vimeo.com)

Tidspunkt og sted for disputas

28. mars 2025 klokken 11.00

Tittel på avhandlingen:
"The cardiac response to prolonged high-intensity physical stress: The relationship between exercise, echocardiographic parameters and cardiac Troponin I in middle-aged athletes without obstructive coronary artery disease. The North Sea Race Endurance Exercise Study (NEEDED) 2018"

Sted: Aulaen, 2. etasje i Sydbygget, SUS

Du kan strømme disputasen her (vimeo.com)

Bedømmelseskomité

1.opponent: Ph.d. Stefano Caselli, Hirslanden Klinik Im Park, Zürich, Sveits

2.opponent: Professor Maja-Lisa Løchen, UiT Norges arktiske universitet

3.medl/komiteleder: Professor Conrad Bjørshol, Universitetet i Bergen

Leder av disputasen

Førsteamanuensis Knut Harboe, Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen

 

Både disputas og prøveforelesning er åpne for alle interesserte.