VR-simulering
Klinikk psykisk helsevern voksne og Prehospital klinikk har utviklet VR-simulering for å øke kompetansen innenfor transport av psykisk syke.
Målet med prosjektet er å stimulere til økt profesjons- og refleksjonskompetanse, noe som vil gi en forbedret pasientbehandling og være med å redusere personalskader, usikkerhet og utrygghet hos personalet.
Startfasen
Det ble kjøpt inn 10 VR-briller og filmet 10 filmer av scenarier innenfor psykisk helse i 360 graders format. Disse VR-brillene er dedikert til Prehospital klinikk, da dette prosjektet er finansiert av øremerkede midler fra Helse Vest, til forbedringsarbeid i prehospitalt. Fokus på psykisk helsearbeid og utvikling av gode samhandlingsrutiner med involverte etater og tjenester slik som AAT, legevakt, AMK, ambulanse og politi er en sentral målsetning i dette prosjektet. Hovedmålet er å tilrettelegge for økt profesjons- og refleksjonskompetanse i trygge rammer.
VR-simuleringsprosjektet er et verktøy til bruk i undervisning og i andre læringsarenaer. Vi har latt oss inspirere av VR-simuleringer som er gjort ved sykehuset Innlandet.
VR-simuleringen har blitt presentert og simulert for ambulansepersonell og i utdanningen for paramedisin i Stavanger. Fasilitatorer i Prehospital klinikk har blitt lært opp i å håndtere denne typen simulering.
Selve simuleringen foregår etter prinsipper fra simuleringspedagogikken Train The Trainer: Først gjennomføres en brief på 10 minutter der en blir kjent med det tekniske utstyret og situasjonen som skal simuleres. Deretter ser alle samme film i VR. Dette tar cirka 10 minutter. Til slutt gjennomføres en refleksjon/debrief på omtrent 30 minutter. Hele prosessen kan gjennomføres i et personalmøte, fagdager eller i beredskapstid på ambulansen, noe som gjør det svært fleksibelt og versatilt.
Dagens status
VR-prosjektet er videreført i Klinikk psykisk helsevern voksne, akutt og intensiv avdeling med hjelp av prosjektmidler fra Akuttnettverket. Vi har nå 40 briller tilgjengelig for simulering (2x10 briller til prehospital klinikk og 2x10 briller til akutt og intensiv avdeling). Det er filmer fra prehospital tjeneste, inkludert filmer i samarbeid med politi og legevakt, og innhospitale filmer fra akuttpsykiatri.
Nasjonalt nettverk for VR-simulering
Vi har startet et Nasjonalt nettverk for VR-simulering som møtes på teams hver 2. måned samt en fysisk samling pr år. Medlemmer i nettverket får tilgang til filmer som kan brukes til simulering. Per i dag er det delt cirka 100 filmer.
Ønsker du å bli medlem eller mer informasjon, ta kontakt med leder for NNVRS:
Mads Johansen (mads.johansen@sus.no)
Leder akuttmottak C2 (AMC2)
Klinikk psykisk helsevern voksne, SUS
Akutt- og intensivavdeling
Det er over 140 medlemmer i nettverket representert fra:
-
- Helse Stavanger
- Helse Vest IKT
- Sykehuset Innlandet
- Sørlandet Sykehus
- A-HUS
- OUS
- Helse Fonna (Valen)
- Helse Førde
- Sykehuset Telemark
- Sykehuset Vestfold
- Olav Hospital
- Helse Bergen
- Vestre Viken
- Diakonhjemmet Sykehus
- NKS Olaviken Sykehus
- Sykehuset Østfold
- Nordlandssykehuset
- MAP Sentralt
- Universitetet i Stavanger
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i Agder
- Universitetet i Tromsø
- Universitetet i Alta
- Universitetet i Sør-Øst Norge
- NTNU
- NTNU Innlandet
- Høgskulen i Vestlandet (SimArena)
- VID Stavanger
- VID Bergen
- Lovisenberg diakonale høgskole
- Oslo MET
- AOF Vestlandet – Agder
- Fagskolen i Agder
- Stavanger Kommune
- Sandnes Kommune
- Sola Kommune
- Tromsø Kommune
- Porsgrunn Kommune
- Verdal Kommune
- Ålesund Kommune
- Bergen Kommune
- Kristiansand Kommune
- AOF Vestlandet- Agder
- Helse Campus
- KORUS Bergen
- KORUS Stavanger
- RVTS Vest
- RVTS Nord
Lenker
VR i helse: – Bare fantasien setter grenser (sykepleien.no)
Akutt mottakspost C2 - AMC2 (URL)
Hele Vest IKT VR-lab
Nyheter/artikler
Artikkel: Immersive 360 videos in health and social care education: a scoping review