Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Forskning ved gastromedisinsk avdeling

Avdelingen har høy forskningsaktivitet, og gastromedisinsk forskningsgruppe er involvert i både kliniske studier og laboratorierelaterte prosjekter.

Om forskning ved gastromedisinsk avdeling

Mye av forskningen er knyttet til inflammatorisk tarmsykdom (engelsk: IBD), hvor vi studerer sykdomsforløp, ulike faktorer som driver sykdommen (mekanismer), og hva som kjennetegner pasienter som responderer godt på medisinsk behandling (standard- og avansert behandling).

Vi er også opptatt av livskvalitet og betydningen av tretthet og utmattelse (fatigue) hos pasientene.

I tillegg driver avdelingen forskning på blant annet immunmediert kolitt (tykktarmsbetennelse utløst av immunterapi), cøliaki, Hepatitt B, autoimmune leversykdommer, polypper og tykktarmskreft. Seksjonen har et omfattende samarbeid med både nasjonale og internasjonale forskningsgrupper.

Vi ønsker et godt samspill mellom forskningen og det kliniske arbeidet ved gastromedisinsk avdeling, slik at økt faglig kunnskap og erfaring kommer til nytte for pasientene våre!

Aktuelle studier

Studien omfatter pasienter som får diagnosen inflammatorisk tarmsykdom (ulcerøs kolitt eller Morbus Crohn), hvor deltakerne følges i opptil fem år fra de får diagnosen. Hensikten er å følge sykdomsforløp, behandlingsrespons, livskvalitet og fatigue, og undersøke faktorer som påvirker sykdommen, både ved hjelp av kliniske undersøkelser og vevs-, laboratorie-, og avføringsprøver.

SUSI-studien har en rekke understudier som blant annet omfatter klinisk forløp og hvordan best måle sykdomsaktivitet, omfang og grad av fatigue, tarmfloraens rolle for sykdomsforløp, samt studier på immunologiske markører som kan spille en rolle for sykdomsaktiviteten. Studien omfatter per i dag over 600 pasienter og kontrollpersoner.

Les mer om IBD-studien her.

Studien omfatter over 200 pasienter med inflammatorisk tarmsykdom som mottar biologisk behandling, hvor hensikten er å undersøke nytten av å måle konsentrasjonen av legemiddel i blodet, og styre behandlingen ut fra dette. 

Les mer om SUSI-CS-studien her.

Blastocystis in inflammatory bowel disease er et prosjekt som omfatter over 150 pasienter, hvor hensikten er å undersøke tarmfloraens rolle ved inflammatorisk tarmsykdom, spesielt om parasitten Blastocystis kan medvirke positivt i sykdomsforløpet. Dette er et internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Stavanger, SUS og sentra i Danmark og Tsjekkia, og støttes av Norsk Forskningsråd.

Les mer: Hvilken rolle spiller parasitten Blastocystis ved IBD? (Magetarm.no)

Les mer: The role of Blastocystis in inflammatory bowel disease (forskningsradet.no)

BIOSTOP-studien er et nasjonalt samarbeidsprosjekt med over 20 deltakende sykehus, og med om lag 200 pasienter med ulcerøs kolitt som mottar biologisk behandling. Hensikten er å undersøke om biologisk behandling kan avsluttes etter bare 6 måneder, og om det kan påvises faktorer som kan forutsi vellykket avslutning av behandling, eller økt risiko for tilbakefall etter behandlingsstopp. Prosjektet støttes av Norsk Forskningsråd

Les mer: Reduksjon av immunhemmende behandling hos symptomfrie pasienter med tarmsykdommen ulcerøs kolitt

Les mer: BIOSTOP - Institute of Clinical Medicine (uio.no)

Cøliaki ved fatigue er et prosjekt drevet av gastromedisinsk avdeling, hvor pasienter med nyoppdaget cøliaki følges i minst fem år. Hensikten er å undersøke forekomsten og graden av tretthet og utmattelse (fatigue) ved diagnose, om fatigue endres over tid etter glutenfri diett, og om fatigue da er forskjellig sammenlignet med friske kontrollpersoner. Over 150 pasienter og kontrollpersoner deltar i studien.  

Les mer: Fatigue ved cøliaki – en ofte oversett plage

Maŋemus ođastuvvon 2025-02-03