Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Undersøkelse

Kapselendoskopi av tynntarm

Ved kapselendoskopi kan vi undersøke om det er sykdommer i tynntarmen. Det er vanligst ved mistanke om blødning der andre undersøkelser ikke har gitt noen god forklaring. Du svelger en kapsel (11 x 26 mm) med innebygd kamera som tar bilder gjennom tynntarmen. Undersøkelsen varer i 12 timer og bildene lagres i en bildeboks som du bærer på deg.

Før

For å få best mulig kvalitet på bildene må tynntarmen være helt ren. Du må derfor kjøpe tømmingsmiddel som Citrafleet eller Picoprep på apotek. Les informasjonen om hvordan du tømmer tarmen nøye. 

Dagen før undersøkelsen - tømme tarmen

Dagen før undersøkelsen kan du spise en lett lunsj kl. 13. Deretter må du ikke spise fast føde. 

Klokken 18 dagen før undersøkelsen skal du bruke tømmemiddelet. 

1. Fyll et glass med 1 ½ dl vann. 
2. Hell innholdet av en pose tømmingsmiddel i glasset
3. Rør om i 2 – 3 minutter til alt pulveret er fullstendig oppløst. Blandingen vil være uklar og kan bli varm. Avkjøl den eventuelt før den drikkes. 

Drikk deretter 2 liter fordelt på 5 dl hver time. Du kan drikke vann, buljong, saft, brus og mineralvann, kaffe eller te. 

Du må holde deg i nærheten av et toalett etter å ha tatt tømmingsmiddelet. Det er individuelt hvor langt tid det tar før preparatet virker - det kan gå flere timer før effekten kommer. 

Dagen du skal undersøkes 

Du skal ikke spise eller drikke noe de siste åtte timene før undersøkelsen. Hvis du bruker livsviktige medisiner kan du ta det kl. 06.00 med et halvt glass vann. Andre medisiner kan du ta med til sykehuset og ta når kapselen har kommet inn i tynntarmen. Dette får du informasjon om av sykepleier. 

Har du diabetes og bruker insulin, kan du kontakte oss for å få time tidlig på dagen. 




Under

Du blir tatt imot av en sykepleier som kobler til utstyret og starter opp undersøkelsen. Vi anbefaler at du har på deg en bukse med strikk i livet og t-skjorte. Piercing i navlen må fjernes. Du får et glass vann tilsatt noen dråper Minifom for å fjerne luftbobler i tarmen.

Du får et belte rundt magen. Sensorene i beltet kobles til en opptaker som du bærer i en skulderveske. Det er viktig at du ikke tar av beltet i løpet av de 12 timene opptaket pågår. Du får en kapsel (kamera) som du svelger ved å drikke et glass vann.

For at kapselen skal flytte seg raskt over fra magesekk til tarmen, er det best at du er i aktivitet de første to timene. Etter cirka en time kontrollerer vi kapselens posisjon. Hvis den har flyttet seg fra magesekk til tarmen kan du reise hjem.

Nå kan du drikke vann, men du må vente ytterligere to timer til du kan spise.

Det er fint med naturlig aktivitet under hele undersøkelsen, men du bør unngå større fysiske anstrengelser. Unngå opphold i nærheten av sterke elektromagnetiske felt, som for eksempel MR-undersøkelse. Radiosendere kan også påvirke kvaliteten på bildene. Husk å behandle utstyret forsiktig – det må ikke utsettes for vann, støt, vibrasjoner eller direkte sollys. 

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen varer i 12 timer.

Etter

Etter 12 timer avslutter du undersøkelsen ved å ta av beltet og skuldervesken. Lever alt utstyret samlet til sykehuset etter avtale. Selve kapselen kommer ut på naturlig måte med avføringen og skal ikke leveres tilbake. 

Når får jeg resultatet?

Bilder fra undersøkelsen vil bli behandlet i et bildeprogram. Resultatet vil bli sendt til legen som har henvist deg.

Vær oppmerksom

Det er sjelden komplikasjoner ved kapselendoskopi. Er det svært trange partier i tarmen, kan kapselen stoppe opp og må da fjernes med endoskop eller operasjon.

Kontakt

Sydbygget Gastromedisinsk avdeling

Kontakt Gastromedisinsk avdeling

Oppmøtested

Poliklinikk:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Bruk hovedinngangen på hovedsykehuset på Våland. Gå inn til venstre og følg skiltene.

Sengepost 4H:

Sydbygget. Benytt hovedinngangen og ta første heis til 4. etasje.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.