Behandling
Omskjæring av gutter
1. januar 2015 trådte Lov om rituell omskjæring av gutter i kraft. Rituell omskjæring er et kirurgisk inngrep hvor forhuden rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet.
Rituell omskjæring er et inngrep på friske barn. Spesialisthelsetjenesten kan ikke prioritere dette foran behandling av syke barn. Det utføres for tiden sjelden rituell omskjæring ved norske sykehus.
De som ønsker dette utført kan henvende seg til en privatklinikk som utfører rituell omskjæring av gutter i alderen 6 uker til 6 måneder.
Lov om rituell omskjæring av gutter
Henvisning og vurdering
Urologisk seksjon ved SUS tilbyr rituell omskjæring av gutter. Inngrepet utføres i generell anestesi. Grunnet risiko for komplikasjoner til anestesi hos de yngste barna settes aldersgrense for å få utført inngrepet til minst tre år. Dette er i tråd med anbefaling fra Helse Vest og er også praksis ved Haukeland universitetssjukehus. Erfaringsmessig er det imidlertid bedre om en utsetter inngrepet enda litt lenger, til de er fem - seks år gamle, både i forhold til anestesi, kirurgisk prosedyre og ikke minst barnets opplevelse.
Før
Dere skal møte med gutten fastende til det tidspunktet for operasjon som står i innkallingen. På sykehuset blir dere tatt imot av en sykepleier som har ansvaret for dere denne dagen, og som vil informere dere om hva som skal skje.
Informasjon til barn som skal opereres
Emla krem skal påføres begge håndrygger, etter oppskrift på pakken, en time før oppmøte. Dette gir en midlertidig følelsesløshet eller nummenhet der kremen/plasteret blir påført. Bedøvelsesplasteret eller kremen får du kjøpt på apotek. Den trenger ca. en time for å virke godt.
Operasjonsområdet må ikke ha sår eller kviser. For å forebygge infeksjon, må barnet dusje på operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underlivet, navle, hender og føtter. Ikke bruk bodylotion.
Ta av smykker og evt. ringer hjemme. Dette for å redusere faren for infeksjon og brannskade.
Ha på barnet komfortabelt, varmt tøy som er lett å ta på og som ikke strammer over operasjonsområdet. Dersom barnet bruker bleier er det lurt å ta med et ekstra bleieskift.
Ventetid må påberegnes, ta eventuelt med lesestoff / i-pad.
Det vil være noe ventetid i løpet av dagen.
Under
En av foreldrene får være med inn på operasjonsstua sammen med gutten helt til han har sovnet av narkosen.
Det gis smertestillende under operasjonen slik at det skal være minst mulig smerter når gutten våkner.
Varigheten av inngrepet medregnet tiden for å gi narkose er om lag en time.
Etter
Operasjonssåret blir sydd med tråd som forsvinner av seg selv i løpet av få uker.
Det kan være svie ved vannlatingen noen ganger etter operasjonen. Hvis gutten får smerter hjemme, kan han få Paracetamol. Doseringen står på esken.
Hvis gutten bruker bleie, er det viktig å se i bleien ofte for å se om det er blødning. Noen få dråper blod er vanlig, men ved større mengder bør du ta kontakt med avdelingen.
Gutten kan dusje eller bade etter fire dager.
Dersom gutten går i barnehage eller skole, kan han være hjemme i 1-2 dager etter operasjonen.
Vær oppmerksom
- Blødning kan oppstå.
- Infeksjon kan oppstå.
- Det kan hende at det kosmetiske resultatet ikke er tilfredstillende.
- I sjeldne tilfeller kan det forekomme skade på urinrøret eller urinrørsåpningen.
- Det kan oppstå komplikasjoner i forbindelse med narkosen.
Kontakt
Torgveien 21
Urologisk kirurgisk seksjon
Oppmøtested
Sengepost 5D: Vestbygg, 5. etasje. Benytt inngang 5.
Urologisk poliklinikk: Sydbygget, U-etasjen. Benytt hovedinngangen.
Forløpskoordinator: Elin W. Hjelleseth og Anita Hatlelid.
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger