Øresus (tinnitus)
Øresus er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen. Ved øresus oppfatter du en lyd uten at det finnes en ytre lydkilde. Den hyppigste årsaken til øresus er at sansecellene i det indre øret er skadet, og at det foreligger en ubalanse i samspillet mellom lydsignaler opp og lydsignaler ned hørselsnerven. Lydopplevelsen er av ulik karakter. Den kan oppleves som en tone, som støy og den kan være pulserende og av varierende intensitet.
Årsaker
Mellom 10-15 prosent av befolkningen har øresus. Rundt 1 av 100 er svært plaget. Følgende tilstander er forbundet med øresus, ofte kombinert med hørselstap:
- støyskade
- arvelig hørselstap
- alderdomshørselsvekkelse
- Mb Meniere
- hodeskade
- akutt/kronisk mellomørebetennelse
- ørevoks
- avstivning av stigbøylen i mellomøret
Henvisning og vurdering
Henvisningen prioriteres av spesialist som vurderer om du skal få tilbud om time ved sykehuset eller ikke.
Guorahallan/čielggadeapmi

Ollugat čujuhuvvojit beallje-njunne-čotta-spesialisttain buohcciviesu olggobealde. Dát pasieanttat leat juo iskan gulu ja leat leamaš spesialistta luhtte iskkadeamis.
Muhtomin maiddái diŋgojuvvo MR- iskkadeapmi oaivvis. Dát iskkadeapmi dahkko go lea tinnitus (beallješuvva) ja / dahje gulu massin lea ovttabealat, dahje tinnitusas (beallješuvas) mii čađat gávdno ja rievddada váibmoravkima mielde.
Under
Første ledd i behandlingen av øresus er informasjon om tilstanden og deretter kunnskap om ulike mestringsstrategier. Det finnes også tilbud om mestringskurs for pasienter med øresus, der du vil lære mer om tilstanden og ulike mestringsstrategier. Der vil du treffe andre pasienter med øresus.
Det er viktig å unngå stillhet. Forskjellen mellom styrken på øresusen og styrken på bakgrunnslyden reduseres ved å øke lyd i omgivelsene. I de aller fleste tilfeller er det denne forskjellen som er avgjørende for hvor sterkt du opplever øresusen. Et unntak fra dette er overfølsomhet for lyd. For høy bakgrunnsstøy kan forverre tilstanden. I enkelte situasjoner kan du for eksempel bruke ørepropper.
Dersom du har problemer med å sove på grunn av øresus, kan du få tilpasset bordmasker og lydpute for å øke bakgrunnslyden om natten. Opplevelsen av øresus dempes og du kan lettere sovne. Dette gjelder også hvis du våkner om natten og ikke får sove igjen.

Etter
Hvis du har behov, får du time hos audiograf/lege.
Hva skjer ved kontroll?
Hos audiografen får du råd og veiledning etter utprøving av tinnitushjelpemidler hos audiograf.
Noen ganger får du samtale med lege.
Kontakt
Vestbygget, inngang 5
Hørselsentralen
Oppmøtested
Vestbygget, 1. etasje ved siden av øre-nese-hals poliklinikk, benytt inngang 5.

Vestbygget, inngang 5
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger