Oversikt over SESAMs forskningsprosjekter
Her er en oversikt over aktuelle forskningsprosjekter på SESAM
PROTECT Norge er en innovativ studie ved at all datainnsamling foregår på internett.
Målet er å identifisere genvarianter som ser ut til å virke inn på sykdomsutvikling. Det skal utvikles en infrastruktur for genetisk demensforskning i Norge. SESAM samarbeidspart.
Dette doktorgradsprosjektet studerer AI-algoritmer som bruker strukturelle MR-bilder av hjernen for å diagnostisere personer med Alzheimers sykdom og forutsi risiko for utvikling av demens.
Arbeidet inkluderer metoder for å utvikle robuste og rettferdige algoritmer med hensyn til ulike undergrupper i studiepopulasjonen.
Ph.d.-kandidat: Solveig Hammonds (UiS)
Hovedveileder: Alvaro Fernandez-Quilez
Prosjektperiode: 2020-2026
Finansiert av: Helse Vest RHF
Personer som har Alzheimers sykdom, har ofte nevropsykiatriske symptomer som angst, depresjon og psykose. Aggresjon er også et framtredende symptom som det ikke finnes noen effektiv medikamentell behandling for, og miljøtiltak er ofte ikke tilstrekkelig.
Ph.d.-kandidat: Torunn Gudmestad Øvrebø (UiB)
Prosjektet har som mål å undersøke effektiviteten av injeksjon med botulinumtoksin
Formålet med studien er å undersøke om behandlingen også viser effekt hos eldre.
Prosjektleder: Benedikt Römer
I 4ME-prosjektet skal deltakerne gjennomføre fysisk aktivitet med moderat intensitet i 30 minutter hver dag. Deltakerne får utdelt en «sittesykkel» og et nettbrett som spiller av videoer som viser en sykkelrute deltakeren har valgt. Data om treningsaktiviteten samles ved å bruke en sensor som er festet til sykkelen og app’en som er installert på nettbrettet.
- Finne ut om et hjemmebasert digitalt treningsopplegg kan øke den fysiske kapasiteten og bedre livkvaliteten hos eldre som har en funksjonssvikt knyttet til sykdom.
- Finne ut nytteverdien og brukernes opplevelse av bruk av denne digitale løsningen for trening.
I dette doktorgradsprosjektet brukes data fra PROTECT Norge-cohorten for å undersøke om internett-basert adferdsterapi for personer som er 50 år og eldre, og som har registrert søvnproblemer, kan ha nytte av en slik intervensjon. Gjennomførbarhet av selve intervensjonen undersøkes også.
Målsettingen med prosjektet er å undersøke effekten av et kosttilskudd som inneholder polyfenoler; stoffer som finnes i frukt, bær og grønnsaker, og deres effekt på biologiske prosesser som er relevante for aldring og aldersrelaterte sykdommer.
Prosjektledere SESAM: Professor Dag Årsland
Prosjektperiode: 2023
Finansiert av: Muhdo Health Ltd i samarbeid med DailyColors™ som er eier av kosttilskuddet
Les mer om studien her: Kostholdsstudien MIDI - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
Hensikten med Delirium-studien er å kartlegge risikofaktorer for delirium hos pasienter over 65 år som blir akutt innlagt på sykehus, og å undersøke forekomst og forløp av delirium hos disse pasientene.
Et annet hovedmål er å få mer kunnskap om den mulige sammenhengen mellom delirium og utvikling av demens med Lewy-legemer (DLB).
Ph.d.-kandidat (UiB): Mathias Nikolai Petersen Hella
Prosjektledere SESAM: Professor Dag Årsland
Prosjektperiode: 2022-2027
Finansiert av: Forskningsmidler fra Helse Vest.
Les mer om studien her: Delirium-studien - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)