Brukerplan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfanget og karakteren av rus- og psykiske helseproblemer hos personer som mottar hjelp eller oppfølging via kommunale helsetjenester for dette.
Kartleggingen kan brukes til å sikre kvaliteten, utvikle og evaluere tjenestene, og legger grunnlaget for å forske på dem.
Det er Stavanger universitetssjukehus (SUS) som har fått oppdrag fra Helsedirektoratet for å drifte Brukerplan. SUS har igjen inngått avtale med kommunene i Norge.
Hvem blir registrert og kartlagt?
Innbyggere fra 16 år som mottar tjenester fra kommunens helse- og omsorgstjenester, og som blir vurdert av en fagperson i kommunen til å ha et rusavhengighetsproblem eller psykiske utfordringer.
Vi definerer rus- og psykiske utfordringer som rusavhengighet og psykisk uhelse som får alvorlige konsekvenser, i form av man ikke fungerer så godt i hverdagen eller at utfordringene går på bekostning av relasjoner til andre mennesker.
Hvem kartlegger i Brukerplan?
Alle relevante instanser i helse- og omsorgstjenesten i kommunene kartlegger pasienter med rus- og psykiske utfordringer. Dette kan være rus- og psykiatritjenesten, omsorgstjenesten og så videre.
Det er fagpersoner som kartlegger og det er fagpersonens kunnskap og vurderinger som legges til grunn for kartleggingen.
Hva kan Brukerplan brukes til?
Brukerplans innsamlede data kan brukes til å:
- dokumentere omfang og karakter av rusmiddelmisbruk og psykiske utfordringer blant brukere av kommunenes helse- og omsorgstjenester
- vise endringer i omfanget av utfordringer og utviklingen av antall tjenester over tid
- dokumentere de tjenestene som brukere har mottatt det siste året.
- dokumentere forventet etterspørsel som gir grunnlag for å prioritere mellom grupper og typer av tjenester
Dataene er mye brukt som grunnlag i kommunale ruspolitiske handlingsplaner, og som informasjonskilde for sentrale myndigheter.
Ressurs: Introduksjon til Brukerplan (Powerpoint-presentasjon)