Roald Omdal: Fatigue og effekten av kondisjonstrening
Norske forskere begynner å forstå noen av de biologiske mekanismene som fører til fatigue, og leter etter behandling som kan hjelpe mot utmattelsen. Dr. Roald Omdal mener kondisjonstrening alltid vil ha effekt.
Roald Omdal er professor i medisin og seksjonsoverlege ved klinisk immunologisk seksjon på SUS.
Spondyloartrittforbundet (Spafo Norge) publiserte nylig en artikkel på Spondylitten.no om fatigue og effekten noen mener fysisk anstrengelse kan ha mot dette. Fatigue er den utmattende trettheten du ikke klarer å hvile deg fra.
Dr. Roald Omdal, professor i medisin og seksjonsoverlege ved klinisk immunologisk seksjon på SUS, mener kondisjonstrening alltid vil ha en effekt hos dem med fatigue.
– Har man fatigue er det ekstremt vanskelig å gjennomføre kondisjonstrening. Det er vondt å gjennomføre, vondt å holde på og vondt etterpå. Det er individuelt hvor lenge det gjør vondt og hvor lang tid tar det før man har effekt. All trening er bra, bare du får opp pulsen, sier Omdal, og legger til at det er viktig å gradvis øke treningen.
– Øk på etter hvert og flytt grensene. Du må anstrenge deg. Det er ikke nok å gå tur med hunden, det skal være slitsomt.
– Ikke din feil
Omdal holdt foredrag om fatigue under Bekhterev landskonferanse på Bryne 2017. Overlegen forklarte at fatigue forekommer ved mange forskjellige sykdommer - som infeksjoner, kreft, depresjon og ved kroniske inflammatoriske sykdommer som aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt, leddgikt og multippel sklerose (MS).
– Fatigue er vanskelig å forstå, men dette er noe vi ikke kan motstå. Du kan ikke noe for at du har fatigue, for det er genene dine som er årsaken.
Dette er kun et lite utdrag fra en lengre artikkel. Her kan du lese hele artikkelen.