Avdeling alderspsykiatri

Alderspsykiatrisk seksjon utreder, diagnostiserer og behandler personer som debuterer med en psykiatrisk lidelse etter 65 år. Ved mistanke om demens kan personen være yngre.  Alderspsykiatriske lidelser kan være depresjon, demens, angstlidelser og psykoser.
Les mer om Avdeling alderspsykiatri

Avdeling alderspsykiatri

Demens

Personer som rammes av demens får funksjonssvikt som gjør det vanskelig å opprettholde innlærte ferdigheter og mestre hverdagssysler.
De fleste pasienter med demens utvikler psykiske eller atferdsmessige forandringer i tillegg til intellektuell reduksjon og funksjonssvikt i forløpet av sykdommen. Disse forandringene kan være plagsomme for pasienten selv, og også for pårørende og andre omsorgspersoner. Plagene er ofte en avgjørende faktor for at pasienten ikke lenger er i stand til å bo hjemme med sin familie. I tillegg til vanlig demensutredning, kan besøk i bofellesskap eller på sykehjem være aktuelt for å kartlegge totalsituasjonen. Kartlegging av psykiske forandringer gjøres ved bruk av standardiserte kartleggingsverktøy. Samtidig fysisk sykdom eller bruk av legemidler kan bidra til slike symptomer.

Pasientforløp Demens (EQS)

Depresjon hos eldre

Fordi mange eldre har kroppslig sykdom, og dette bidrar til økt risiko for depresjon, skal en kroppslig undersøkelse alltid gjennomføres, inkludert blodprøver. Undersøkelsen skal som hovedregel være gjennomført av henvisende lege, og vil ofte bli komplettert ved undersøkelsen hos oss. I den psykiatriske undersøkelsen vektlegges kartlegging av tidligere psykiske problemer, tidligere kroppslige sykdommer og medikamentbruk, samt psykiatrisk behandling for den aktuelle depresjonsepisoden. Det psykiatriske intervjuet gjennomføres av psykiater, psykolog eller sykepleier. Alvorlighetsgraden av depresjonen kartlegges. Pårørendes vurdering tillegges stor vekt. I tillegg gjøres en vurdering av intellektuell funksjon, både ved intervju om sykehistorie og eventuelt med kartleggingstester. Ved tegn til svikt i tenkning og hukommelse vil undersøkelsen utvides, og ved behov blir det gjennomført full nevropsykologisk undersøkelse.

SESAM (Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling)

Forskning

Alderspsykiatrisk seksjon har stor forskningsaktivitet, og har tilknyttet professor, post-doc og PhD stipendiater. Forskningen organiseres i en egen forskningsgruppe som ledes av seksjonsoverlege/forskningsleder Dag Årsland. Seksjonen samarbeider med flere andre lokale, regionale, nasjonale og internasjonale forskere og forskergrupper, for det meste innen demensforskning.

Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Bygning B1, U-etasje (Psykiatrisk divisjon)

Alderspsykiatrisk poliklinikk: E-bygget, 1.etasje

Telefon
51 51 50 60
E-post
Postadresse
Postboks 8100, 4068 Stavanger
Jan Johnsens gate 12
Besøksadresse
Jan Johnsens gate 12(Kart)
4011 Stavanger

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Koronavirus: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Vi har besøkskontroll på sykehuset. Dette gjør vi for å redusere risikoen for smitte blant pasienter og helsepersonell.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Alderspsykiatrihttps://helse-stavanger.no/behandlinger/alderspsykiatriAlderspsykiatriAAlderspsykiatriAlderspsykiatriAlderspsykiatriAlderspsykiatri

Alderspsykiatrisk poliklinikkhttps://helse-stavanger.no/avdelinger/klinikk-psykisk-helsevern-voksne/avdeling-alderspsykiatri/alderspsykiatrisk-poliklinikkAlderspsykiatrisk poliklinikk
Alderspsykiatrisk sengepost B1https://helse-stavanger.no/avdelinger/klinikk-psykisk-helsevern-voksne/avdeling-alderspsykiatri/sengepost-b1Alderspsykiatrisk sengepost B1
SESAM - Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling https://helse-stavanger.no/avdelinger/klinikk-psykisk-helsevern-voksne/avdeling-alderspsykiatri/sesamSESAM - Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling

Fant du det du lette etter?