Abort - planlagt abort

Gynekologisk poliklinikk

Etter norsk lov kan kvinner selv bestemme om de ønsker svangerskapsavbrudd frem til de er 12 uker gravide. Er graviditeten kommet lenger, må søknad om svangerskapsavbrudd behandles i en abortnemnd.

Innledning

Til deg som vurderer svangerskapsavbrudd


For direkte timebestilling kan du ringe Gynekologisk poliklinikk på 918 49 634. Telefontid er mandag til fredag kl. 08.30 - 10.00 og fra kl. 12.30 – 14.00. Her vil du få snakke med en sekretær, og det vil bli avtalt tid for forundersøkelse og behandling.
Du trenger ikke oppgi hvorfor du ønsker svangerskapsavbrudd.

Ved oppmøte til avtalt time må du ha med legitimasjon.

Du kan også ringe HELFO (800 43 573) for direkte viderekobling til sykehus eller rådgivningstjeneste, og for å få relevant informasjon og veiledning om regler og rettigheter.

Abort er gratis hvis du har norsk personnummer. Stiftelsen Amathea er en statsstøttet og gratis veiledningstjeneste og kan nås på telefon  815 32 005.

Amathea - veiledningstjeneste for gravide Til deg som vurderer abort - informasjon frå helsenorge.no

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du vil få time til en forundersøkelse. Da tar jordmor ultralyd for å måle svangerskapslengde og tar nødvendige prøver. I tillegg vil du bli stilt noen spørsmål som for det meste skal brukes som folkehelsedata i et nasjonalt register.

Dersom du er over 18 år og mindre enn ni uker gravid kan du vanligvis velge å utføre svangerskapsavbruddet hjemme eller på sykehuset.

Ved graviditet over 9 uker, foregår svangerskapsavbruddet på sykehuset.

2. Under

Abortmetoder

Medikamentell abort er i dag den mest vanlige abortmetoden. Kirurgisk abort blir kun utført i spesielle tilfeller.

Medikamentell abort

Medikamentell abort er i dag den mest vanlige metoden. Aborten starter ved at du får én tablett med mifepriston (Mifegyne®) på Gynekologisk poliklinikk.

Virkestoffet i tabletten gjør at livmora ikke lenger reagerer på kroppen sitt eget graviditetsbevarende hormon progesteron. Dermed blir den videre utviklingen av graviditeten stanset. Når tabletten er tatt har aborten startet. Du bør da fullføre aborten.

Etter at du har tatt tabletten drar du hjem, og vi anbefaler at du prøver å leve så normalt som muglig. I løpet av de neste to dagene kan du bli kvalm, begynne å blø og få menstruasjonsliknende smerter. Hvis du kaster opp tabletten innen 2 timer, må du komme tilbake og få en ny. Er du kvalm, kan du få med resept på kvalmestillende tabletter.

Lev så normalt som mulig, du kan godt gå på jobb. Har du behov for smertestillende tabletter kan du bruke Ibuprofen/ Paracetamol/ Naproksen. Bruk menstruasjonsbind, ikke tampong ved blødning.

Etter to døgn skal du fullføre aborten. Du kan komme tilbake på sjukehuset, eller velge å fullføre hjemme dersom forholdene ligger til rette for det. Hvor du ønsker å fullføre aborten må du bestemme i løpet av den første konsultasjonen på sjukehuset.

Medikamentell abort på sjukehuset

3. Etter

Etterkontroll

Du har fått med deg en graviditetstest. Det er viktig at du tar denne graviditetstesten 4 uker etter aborten for å forsikre deg om at svangerskapet er avsluttet.
Dersom graviditetstesten er positiv eller du mistenker at du fortsatt kan være gravid, må du kontakte gynekologisk poliklinikk eller fastlegen din. Det vil bli tatt en blodprøve og avtalt videre oppfølging.

Vær oppmerksom

  • Kontakt Kvinneklinikken hvis du blør svært rikelig/klumper i flere dager(blør mer enn 6 nattbind på 2 timer).
  • Smerte som ved menstruasjon er vanlig. Ta kontakt ved sterke smerter som ikke bedres av Paracetamol og Ibux, eller ved feber over 38 C.

Kontakt

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.