Abort - planlagt abort

Gynekologisk poliklinikk

Etter norsk lov kan kvinner selv bestemme om de ønsker svangerskapsavbrudd frem til de er 12 uker gravide. Er graviditeten kommet lenger, må søknad om svangerskapsavbrudd behandles i en abortnemnd.

Innledning

Til deg som vurderer svangerskapsavbrudd


For direkte timebestilling kan du ringe Gynekologisk poliklinikk på 918 49 634. Telefontid er mandag til fredag kl. 08.30 - 10.00 og fra kl. 12.30 – 14.00. Her vil du få snakke med en sekretær, og det vil bli avtalt tid for forundersøkelse og behandling.
Du trenger ikke oppgi hvorfor du ønsker svangerskapsavbrudd.

Ved oppmøte til avtalt time må du ha med legitimasjon.

Du kan også ringe HELFO (800 43 573) for direkte viderekobling til sykehus eller rådgivningstjeneste, og for å få relevant informasjon og veiledning om regler og rettigheter.

Abort er gratis hvis du har norsk personnummer. Stiftelsen Amathea er en statsstøttet og gratis veiledningstjeneste og kan nås på telefon  815 32 005.

Amathea - veiledningstjeneste for gravide Til deg som vurderer abort - informasjon frå helsenorge.no

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du vil få time til en forundersøkelse. Da tar jordmor ultralyd for å måle svangerskapslengde og tar nødvendige prøver. I tillegg vil du bli stilt noen spørsmål som for det meste skal brukes som folkehelsedata i et nasjonalt register.

Dersom du er over 18 år og mindre enn ni uker gravid kan du vanligvis velge å utføre svangerskapsavbruddet hjemme eller på sykehuset.

Ved graviditet over 9 uker, foregår svangerskapsavbruddet på sykehuset.

2. Under

Abortmetoder

Medikamentell abort er i dag den mest vanlige abortmetoden. Kirurgisk abort blir kun utført i spesielle tilfeller.

Medikamentell abort

Medikamentell abort er i dag den mest vanlige metoden. Aborten starter ved at du får én tablett med mifepriston (Mifegyne®) på Gynekologisk poliklinikk.

Virkestoffet i tabletten gjør at livmora ikke lenger reagerer på kroppen sitt eget graviditetsbevarende hormon progesteron. Dermed blir den videre utviklingen av graviditeten stanset. Når tabletten er tatt har aborten startet. Du bør da fullføre aborten.

Etter at du har tatt tabletten drar du hjem, og vi anbefaler at du prøver å leve så normalt som muglig. I løpet av de neste to dagene kan du bli kvalm, begynne å blø og få menstruasjonsliknende smerter. Hvis du kaster opp tabletten innen 2 timer, må du komme tilbake og få en ny. Er du kvalm, kan du få med resept på kvalmestillende tabletter.

Lev så normalt som mulig, du kan godt gå på jobb. Har du behov for smertestillende tabletter kan du bruke Ibuprofen/ Paracetamol/ Naproksen. Bruk menstruasjonsbind, ikke tampong ved blødning.

Etter to døgn skal du fullføre aborten. Du kan komme tilbake på sjukehuset, eller velge å fullføre hjemme dersom forholdene ligger til rette for det. Hvor du ønsker å fullføre aborten må du bestemme i løpet av den første konsultasjonen på sjukehuset.

Medikamentell abort på sjukehuset

3. Etter

Etterkontroll

Du har fått med deg en graviditetstest. Det er viktig at du tar denne graviditetstesten 4 uker etter aborten for å forsikre deg om at svangerskapet er avsluttet.
Dersom graviditetstesten er positiv eller du mistenker at du fortsatt kan være gravid, må du kontakte gynekologisk poliklinikk eller fastlegen din. Det vil bli tatt en blodprøve og avtalt videre oppfølging.

Vær oppmerksom

  • Kontakt Kvinneklinikken hvis du blør svært rikelig/klumper i flere dager(blør mer enn 6 nattbind på 2 timer).
  • Smerte som ved menstruasjon er vanlig. Ta kontakt ved sterke smerter som ikke bedres av Paracetamol og Ibux, eller ved feber over 38 C.

Kontakt

Kart

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Praktisk informasjon

Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Kart merket med parkeringsplasser

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.