Sykehuslegene

Se ekspertene våre svare på det folk lurer mest på. Gjennom flere direktesendinger på Stavanger universitetssjukehus sin Facebookkonto tar vi opp ulike tema. Til og med 6. mars 2020 handlet det om kvinnehelse. Etter det lager vi egne sendinger om koronasituasjonen og hvordan det påvirker ulike grupper. Vi snakker om fødsel først. På denne siden kan du finne alle sendingene. Trykk deg inn på det temaet du vil se.

Her finner du SUS sin facebookkonto

Her finner du en skriftlig nyhetssak (istedenfor videoene nedenfor) med de mest stilte spørsmålene rundt fødsel og korona.

Spesialepisoder under koronasituasjonen

Fødsel

Å være gravid og føde er en helt spesiell tid i livet der mange spørsmål melder seg. Med koronasituasjonen vi er i, dukker det, forståelig nok, enda flere spørsmål opp.

Avdelingssjef og overlege ved kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, og assisterende avdelingsjordmor ved fødeavdelingen vår, Lene Cappelen Smith, svarer så godt de kan på spørsmålene som har kommer opp i denne tida.

Sendingene er delt opp i tida før, under og etter fødsel.

Det er viktig å understreke at informasjon om koronasituasjonen oppdateres fortløpende. Det er ingen som har mye erfaring med korona og gravide, men vi svarer her utifra den litteraturen som har vært tilgjengelig mens vi har forberedt oss på dette. Det kan selvsagt komme ut ny forsking framover. Det er også viktig for fødende å vite at fakta om koronaviruset til nå ikke har endret voldsomt på fødselsomsorgen.

Vi skal gi deg trygg omsorg før, under og etter fødselen din uansett. Oppfør deg som du ville gjort i en normalsituasjon. Fortsett å ringe oss om du for eksempel kjenner lite liv i magen eller opplever blødninger – uavhengig om du er smittet av korona eller ikke. Er det alvorlig og du har behov for akutt hjelp, så ring 113 om du ville gjort det til vanlig.

Før fødsel

Under fødsel

Etter fødsel

Episode 1: Kvinnehelse og ​HPV-virus

HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen vi har. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Olav Nordbø svare på spørsmål om HPV i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto fredag 10. januar 2020.

Episode 2: Framfall og bekkebunnsplager

Det snakkes ikke høyt om, men mange har følt på det. Fremfall og bekkenbunnsplager er vanligere enn du tror. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Tone Tjørnhom svare på ofte stilte spørsmål om dette i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto 24. januar 2020.

Episode 3: Svangerskapsdiabetes

Flere og flere gravide får det. Fødselslegene Harmohan Kaur og Johanne Holm Toft prøver så godt de kan å svare på det du trenger vite om svangerskapsdiabetes i denne direktesendingen - som ble sendt på SUS sin facebookside fredag 7. februar.

Episode 4: Selvbestemt abort

Selvbestemt abort er et viktig og vanskelig tema for mange.
I denne direktesendingen, som ble sendt på facebooksiden vår 21. februar, svarer våre to eksperter fra Kvinneklinikken, overlege Tilde Broch Østborg og fagutviklingssykepleier Hege Larsson Kalvik, på ofte stilte spørsmål rundt selvbestemt abort.

Episode 5: Keisersnitt

Hvorfor kan ikke alle som vil ha keisersnitt, få det?
Det er et av spørsmålene overlege ved nyfødtintensivavdelingen, Anlaug Vatne, og fødselslege ved Kvinneklinikken, Asta Eir Eymundsdottir, svarer på i direktesendingen fredag 6. mars om keisersnitt.