Sykehuslegene

Her svarer leger og andre eksperter ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) på det du lurer på om ulike tema innen helse. Du finner sendingene her, på vår facebookkonto eller du kan høre dem som podkast. 

Tema som er tatt opp hittil er kvinnehelse, kreft og korona og barn og korona. Under kan du se oversikt over alle sendingene. Trykk deg inn på det temaet du vil se.

Du finner også de fleste sendingene som egne podkastutgaver der du hører på podkast til vanlig - som iTunes eller Spotify. Søk etter "Sykehuslegene".

Spørsmål eller ønsker? Send det inn til oss på web@sus.no.
(Husk at du ikke må sende oss sensitive opplysninger om deg selv eller andre).

Her finner du SUS sin facebookkonto

Bonusepisoder under koronapandemien

Det er viktig å understreke at informasjon om koronasituasjonen oppdateres fortløpende. Det er ingen som har mye erfaring med korona og gravide, men vi svarer her utifra den litteraturen som har vært tilgjengelig fram til den datoen vi laget sendingen. Det kan selvsagt komme ut ny forsking framover.

Tre bonusepisoder: Kreft og korona, lungekreft og gynekologisk kreft

Kreftpasienter er en risikogruppe som er utsatt for koronasmitte. Kreftspesialister ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) svarer derfor på ofte stilte spørsmål om kreft og krefttilbudet på SUS. Det blir tre sendinger om tema - en om kreft og korona generelt, så en egen del om lungekreft og til slutt en om gynekologisk kreft.

Her finner du en skriftlig versjon av alle de tre delene.

Del 1: Kreft og korona

I denne første delen møter du Bjørnar Gilje, avdelingsoverlege ved avdeling for blod- og kreftsykdommer (ABK) og avdelingssykepleier Marie Røkenes Dyrøy ved hematologisk post 2K og hematologisk dagbehandling.

Informasjonen som gis her er status som ekspertene har kunnet lese seg opp på per 15. april 2020.

Se hele epiosden her

Del 2: Lungekreft og korona

Lungekreftpasienter tilhører en av de utsatte gruppene for koronaviruset. Her svarer overlege ved lungeseksjonen og fagansvarlig for lungekreft ved Stavanger universitetssjukehus, Tesfaye Madebo, på de mest stilte spørsmålene om lungekreft og korona.

Informasjonen som gis her er status som eksperten har kunnet lese seg opp på per 15. april 2020.

Se hele episoden her

Del tre: Gynekologisk kreft

Gynekologisk kreft, som kreft i livmor, livmorhals og eggstokkene, taes opp i denne episoden av "Sykehuslegene". Overlegene Cecilie Fredvik Torkildsen og Elisabeth Berge Nilsen ved Kvinneklinikken svarer på ofte stilte spørsmål om temaet.

Vi gjør oppmerksom på at episoden er tatt opp i mai 2020 - altså før besøksrestriksjoner under koronapandemien ble lettet på. Så det ene spørsmålet om korona og besøk er ikke oppdatert i tv-sendingen under.

Se hele episoden her.

Tre bonusepisoder: Fødsel

Her finner du en skriftlig nyhetssak (istedenfor videoene nedenfor) med de mest stilte spørsmålene rundt fødsel og korona.

Å være gravid og føde er en helt spesiell tid i livet der mange spørsmål melder seg. Med koronasituasjonen vi er i, dukker det, forståelig nok, enda flere spørsmål opp.

Avdelingssjef og overlege ved kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, og assisterende avdelingsjordmor ved fødeavdelingen vår, Lene Cappelen Smith, svarer så godt de kan på spørsmålene som har kommer opp i denne tida.

Sendingene er delt opp i tida før, under og etter fødsel.

Det er viktig for fødende å vite at fakta om koronaviruset til nå ikke har endret voldsomt på fødselsomsorgen. Vi skal gi deg trygg omsorg før, under og etter fødselen din uansett. Oppfør deg som du ville gjort i en normalsituasjon. Fortsett å ringe oss om du for eksempel kjenner lite liv i magen eller opplever blødninger – uavhengig om du er smittet av korona eller ikke. Er det alvorlig og du har behov for akutt hjelp, så ring 113 om du ville gjort det til vanlig.

Del 1: Før fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Se hele sendingen her.

Del 2: Under fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Ny informasjon per 21. august 2020 som ikke er med i sendingen:

  • Hvis du skal ha planlagt keisersnitt, kan den gravide ha med seg en frisk ledsager på forberedelsen og under operasjonen (endringen skjer på grunn av lavt smittepress i Rogaland). Ledsager får ikke være med på oppvåkningen eller barsel. Ved hastekeisersnitt får ledsager ikke være med under operasjon.
  • Fra 19. august 2020 flytter fødeloftet opp igjen i syvende etasje. Fødeloftet har vært samlokalisert nede med fødeavdelingen siden mars 2020 på grunn av koronasituasjonen, men nå er det åpent som tidligere.

Se hele sendingen her.

Del 3: Etter fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Se hele sendingen her.


Bonusepisode: Infofilm til barn og unge om korona 

Bonusepisode: Informasjonsfilm om korona til barn og unge

Barn og unge merker at dagene er annerledes under korona. Mange spørsmål dukker opp. Derfor har Stavanger universitetssjukehus laget en egen informasjonsvideo til barn om koronaviruset.

Informasjonen som gis her er status som ekspertene har kunnet lese seg opp på per 8. april 2020. Koronasituasjonen utvikler seg fortløpende, så følg uansett med på nettsidene til Folkehelseinstituttet og helsenorge.no på oppdatert info. 

Det er 12 år gamle Mathias som spør to av legene ved sykehuset, fagdirektør Eldar Søreide og overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, Lotte Hansgaard, om ting han lurer på.

Se hele sendingen her.

Du finner også en skriftlig versjon med informasjon til barn her.


Sesong 1: Kvinnehelse

Episode en: ​HPV-virus

HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen vi har. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Olav Nordbø svare på spørsmål om HPV i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto fredag 10. januar 2020.

Denne episoden finnes også som podkast. Søk etter "Sykehuslegene" der du finner podkaster vanligvis.

Se hele episoden her.

Episode to: Framfall og bekkebunnsplager

Det snakkes ikke høyt om, men mange har følt på det. Fremfall og bekkenbunnsplager er vanligere enn du tror. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Tone Tjørnhom svare på ofte stilte spørsmål om dette i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto 24. januar 2020.

Se hele episoden her.

Episode tre: Svangerskapsdiabetes

Flere og flere gravide får det. Fødselslegene Harmohan Kaur og Johanne Holm Toft prøver så godt de kan å svare på det du trenger vite om svangerskapsdiabetes i denne direktesendingen - som ble sendt på SUS sin facebookside fredag 7. februar.

Se hele episoden her.

Episode fire: Selvbestemt abort

Selvbestemt abort er et viktig og vanskelig tema for mange.
I denne direktesendingen, som ble sendt på facebooksiden vår 21. februar, svarer våre to eksperter fra Kvinneklinikken, overlege Tilde Broch Østborg og fagutviklingssykepleier Hege Larsson Kalvik, på ofte stilte spørsmål rundt selvbestemt abort.

Se hele episoden her.

Episode fem: Keisersnitt

Hvorfor kan ikke alle som vil ha keisersnitt, få det?
Det er et av spørsmålene overlege ved nyfødtintensivavdelingen, Anlaug Vatne, og fødselslege ved Kvinneklinikken, Asta Eir Eymundsdottir, svarer på i direktesendingen fredag 6. mars om keisersnitt.

Se hele episoden her.

Episode seks: Gynekologisk kreft

Denne episoden ligger som del tre under bonusepisodene om kreft og korona.


 

Fant du det du lette etter?