Grå stær (katarakt) operasjon

Øyeavdelingen

Ved grå stær (katarakt) har øyets linse blitt uklar og fører til svekket syn. Den eneste form for behandling er operasjon. Under operasjonen blir linsen fjernet og erstattet med en ny klar linse av kunststoff.

Operasjonen foregår med bruk av ultralyd som bløtgjør linsen, slik at innholdet kan suges ut. Gjennom en mikroskopisk åpning, legges det inn en kunstig linse av plastmateriale som du normalt skal ha resten av livet.

Les mer om Grå stær (katarakt)
Informasjon fra helsenorge.no

Grå stær (katarakt)

Grå stær (katarakt) påvirker øynene dine og gjør synet ditt tåkete. Den eneste form for behandling er operasjon.

Ved katarakt blir linsen i øyet uklar og synet blir tåkete. Det kan sammenlignes med når en kameralinse blir ripet opp, da vil merkene vises på bildene. Katarakt påvirker oftest begge øynene, selv om det er mulig at bare ett øye rammes.

Mange tror at grå stær oppstår på overflaten av øyet, men katarakt rammer linsen som sitter inne i øyet, rett bak regnbuehinnen som omkranser pupillen. Grå stær er vanlig, spesielt hos eldre. En tredjedel av alle over 65 år har katarakt.

Behandling av grå stær - operasjon

Kirurgi er den eneste behandlingen mot katarakt. Under operasjonen fjerner kirurgen den tåkete linsen i øyet ditt og erstatter den med en kunstig klar linse. Det er en enkel operasjon, og den tar vanligvis bare 5–15 minutter. Mest sannsynlig vil du kunne dra hjem samme dag.

Les mer om Grå stær - Katarakt (helsenorge.no)

Innledning

Hvis øyet ellers er normalt, oppnår over 95% av pasientene vanligvis normalt eller tilnærmet normalt syn i etterkant av operasjonen. Hvis det foreligger annen sykdom i øyet, vil dette kunne begrense hvor godt synet kan bli etter operasjonen.

Risikoen ved operasjon for grå stær er lav. Du får noe økt risiko for netthinneløsning, men netthinnen kan som regel opereres på plass igjen slik at synet bevares. Man kan også risikere å bli helt eller tilnærmet blind på det opererte øyet. Statistisk sett skjer dette sjeldnere enn en promille. I noen øyne finnes kompliserende forhold, som øker risikoen.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

I meget sjeldne tilfeller (under 1.promille) kan det oppstå en alvorlig infeksjon i øyet etter en operasjon. En slik infeksjon kan i verste fall medføre blindhet på det aktuelle øyet.

1. Før

Før operasjonen skal du dryppe begge øyne med foreskrevne dråper. Resept på disse dråpene blir utlevert når du kommer til forundersøkelse på sykehuset. Du kan spise som normalt på operasjonsdagen og ta vanlige medisiner. Du må møte uten øyesminke og store smykker. Bedøvelsen får du i form av øyedråper. Du kan få en beroligende tablett som vil gjøre enklere for deg å ligge rolig under inngrepet. På grunn av bandasjering er det ikke tilrådelig å kjøre bil etterpå.

Dersom du kalles direkte inn til operasjon, vil resept bli tilsendt per post eller som elektronisk resept.

2. Under

Som regel blir operasjonen utført poliklinisk og etter litt hvile, kan du reise hjem. Operasjonsdagen kan du derfor beregne å være litt mindre enn 2 timer på sykehuset. Selve inngrepet tar ca. 15 min. og du må være i stand til å ligge lavt med hodet. Hvis du bruker høreapparat, vil vi fjerne det under operasjonen, slik at det ikke tar skade. Vi vil skylle og dryppe øyet med desinfiserende øyedråper. Når alt er klart for operasjon, legger vi et sterilt dekke over ansiktet ditt, og et sterkt lys blir satt på. Dette lyset skal du rolig se inn i. Det er skarpt og ubehagelig, men du vil fort venne deg til det. Under operasjonen vil vi sørge for at du ligger godt og får tilstrekkelig bedøvelse.

3. Etter

Etter inngrepet får du et par øyedråper. Et skjold for øyet skal forhindre at du gnir i øyet og ikke får noe inn på øyet. Det opererte øyet dryppes med de foreskrevne øyedråper. Ved drypping må du løsne skjoldet og sette det fast igjen. Hvis du bruker andre øyedråper, skal disse brukes som før, hvis det ikke er gitt annen beskjed ved hjemreise.  Det avtales kontroll etter behov.

Vær oppmerksom

Operasjonsdagen skal du ta det med ro. Ellers kan du leve som normalt, være ute, lese og se på fjernsyn uten begrensning. Du kan drive med lettere trim hvis det er ønskelig, men unngå store anstrengelser de første dagene. Du må ikke trykke eller gni på øyet de første 4 ukene etter operasjonen. Tårer tørkes på kinnet og ikke i øyet. Operasjonssåret har først full styrke etter 3 måneder. Smertestillende er vanligvis ikke påkrevd. Sykemelding kan i enkelte tilfeller være nødvendig for en kort periode. Vær forsiktig med bading og hårvask, slik at skyllevann ikke kommer i øynene. Unngå svømmehall de første 2-3 uker etter inngrepet.
 
Det anbefales ikke å kjøre bil før legen har gitt klarsignal ved kontrollen dagen etter.
 

Hvis noe føles galt etter operasjonen

Ethvert inngrep er forbundet med risiko. Det gjelder også operasjon for grå stær. Mindre komplikasjoner som ikke truer synet, kan forekomme. Det kan være blødning i slimhinnen eller hevelse i slimhinnen, som vil forsvinne etter få dager. Alvorlige synstruende komplikasjoner kan oppstå, men er svært sjeldne.
 
Ta kontakt med øyeavdelingen hvis du skulle merke:
 

  • rask redusert syn
  • økende ømhet i øyet
  • økende lysskyhet
  • økende rødme i det opererte øye

Kontakt

Øyeavdelingen
Oppmøte
Hverdager kl. 07:30-10:00 eller kl. 14:00-1500 tlf. 479 01 359
 
Etter kl. 15:30 og i helger ringer du øyeavdelingen 2AB tlf. 51 51 87 87
Telefon
Poliklinikk: 47905759 | Operasjon: 47901359
E-post
Postadresse
Helse Stavanger HF
Postboks 8100
4068 Stavanger
Besøksadresser og praktisk informasjon
Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.