Diagnose

Hammertå

Hammertå eller bøyd tå, er en fotlidelse der en tå inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand som kan gi plager i form av trykk mot sko.

Hammertå, eller bøyd tå, er en feilstilling i en eller flere små tær. Tåa inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand, men mange opplever smerte på grunn av trykk mot sko.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føttene og kan føre til smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko. Denne tilstanden er vanlig blant eldre.

Hammertå er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå er også deformert i noen tilfeller. Ofte er lidelsen på begge føtter. Langt de fleste som får lidelsen, er kvinner (over 75%).

Henvisning og vurdering

Diagnosen stilles ved undersøkelse hos fastlegen. Det er sjeldent nødvendig med ytterligere undersøkelser. Målet med behandlingen er å lindre symptomene og bedre fotfunksjonen. Det er viktig å bruke sko som gir tilstrekkelig plass til forfoten. I tidlig fase kan tåen teipes i riktig posisjon.

Tilpassede fotsenger i skoene kan gi smertelindring og fastlegen kan henvise til bandagist eller ortopediingeniør dersom det er behov for fotseng. Henvisning til kirurgi er aktuelt ved langvarige og store plager.

Kirurgi er kun aktuelt ved langvarige store plager hvor konservativ behandling ikke fører frem. Pasienten må være inneforstått med at kirurgi innebærer risiko for komplikasjoner som infeksjon, vedvarende feilstilling i tå og smerte.

Før

Etter vi har mottatt henvisning fra fastlegen din vil du bli innkalt til undersøkelse ved ortopedisk poliklinikk. Der vil legen utrede om det er grunnlag for operasjon.

Under

Dersom du trenger operasjon vil dette normalt sett utføres i lokalbedøvelse, eventuelt en lett narkose, som dagkirurgisk pasient. Under operasjonen vil operatøren rette ut og avstive det midterste leddet i tåa.

Faste

Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

Barn kan drikke vann, saft og eplejuice opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. Mat og vanlig melk skal ikke inntas siste seks timer før operasjon.

​Smykker​

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

​Medisiner​

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Etter

Etter operasjonen kan du reise hjem samme dag. Stingene kan fjernes etter to uker. De første fem til seks ukene etter operasjon skal du kun belaste hæl med flat fot. Det er normalt at tåa er noe smertefull de første ukene etter operasjon. Har du fått satt inn en metallpinne vil denne fjernes på poliklinikken etter fem uker, med mindre annet er avtalt.

De første 2-3 dager skal du det meste av dagen sitte med foten høyt. Dette reduserer smerte og hevelse. Deretter kan du ha foten mer og mer ned alt etter hva smertene tillater.

Ytterst ligger det en kompresjonsbandasje for å redusere blødning. Dersom denne ikke føles for trang kan den tas av dagen etter operasjonen. Føles den for trang tar du den av før.

Bandasjen på såret skiftes dersom den blir våt eller det blør gjennom den. Er den tørr og ren kan den skiftes på med 4-5 dagers mellomrom. Vi anbefaler ikke å tilføre såret sårsalver/desinfiserende væsker o.l. Bandasjen brukes minst til stingene er fjernet.

Etter 3 dager kan du dusje med bandasjen på. Etterpå tar du bandasjen av. Såret skal lufttørke og så legger du på ny bandasje. Bading/svømming tidligst etter 4 uker.

Etter operasjonen legges det på en sandal med stiv såle. I denne kan du belaste fullt på foten så snart smertene tillater det. Det er viktig å bevege i ankelleddet så tidlig som mulig.

Du får resept (elektronisk) på smertestillende i form av Paracet og tramadol. Det skal brukes på følgende måte:

  • Paracet 500 mg. 1-2 tbl inntil 4 ggr daglig
  • Tramadol 50 mg, 1 tbl inntil 3 ggr daglig. Denne tabletten tar du dersom Paracet ikke er tilstrekkelig. OBS! Tramadol har rød trekant og må ikke kombineres med bilkjøring.

Du vil bli innkalt til kontroll ved ortopedisk avdeling etter 4-6 uker. Dersom det er satt inn en metallpinne vil denne bli fjernet på kontrollen. Dette gjøres uten bedøvelse og innebærer lite smerter.  Sting fjerner du hos fastlegen din etter 2-3 uker. Du må selv bestille time til dette.

2-6 uker avhengig av yrke og mulighet til tilrettelegging.

Smertene bruker å roe seg i løpet av de første dagene. Gangfunksjonen normaliseres vanligvis i løpet av de første 2-6 ukene, men rehabiliteringstiden er forventet å kunne ta opp til 6 måneder.

 

Ved tegn til infeksjon (økende rødme rundt såret, puss fra såret eller feber) skal du kontakte ortopedisk avdeling 5G på telefon 51 51 91 80.

Se også informasjonsbrev fra Dagkirurgisk enhet, Hillevåg (pdf)

Kontakt

  • Kontakt Dagkirurgisk avdeling

    Oppmøtested

    Dagkirurgisk enhet tar imot pasienter for dagkirurgiske inngrep innen ortopdi. Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter. Åpningstiden er fra 07.15-19.00 på hverdager og 07.15-17.00 på fredager.
    Murbygg med parkeringsplass. Foto.

    Torgveien 21

    Torgveien 21, 4016 Stavanger

    Transport

    Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

    Praktisk informasjon

    ​Operasjonen/undersøkelsen utføres i lokal bedøvelse eller narkose som gjør at du sover og er smertefri under inngrepet. Etter operasjonen blir du fort våken. De fleste føler seg i god form og kan spise og drikke omtrent med det samme. Hvilken bedøvelse du får avhenger av hvilket inngrep du skal få utført. Hele oppholdet er kun på noen få timer.

    ​Du må sørge for at du har tilsyn fra du kommer hjem, gjennom kvelden og natten, og helt til neste dag. Dette er en forutsetning for å få dagkirurgisk inngrep. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

    ​Du blir liggende i kort tid til observasjon etter operasjonen og narkosen (operasjoner for galle og spiserørsbrokk har lenger observasjonstid). Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert litt mat, får med resepter og sykmelding, og en samtale med legen som opererte deg. Hele oppholdet er kun på noen få timer.

    Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

    Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Barn kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. For kumelk og annen mat gjelder samme regler som for voksne (6 timer).

    ​Smykker​

    Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

    ​Medisiner​

    Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset. Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom eller medisiner som betales av helseforetaket (h-reseptlegemidler) må disse tas med på innleggelsesdagen.

    Hygiene

    Operasjonsområdet må ikke ha sår eller kviser. For å forebygge infeksjon må du dusje på operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underlivet, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet. Ikke bruk bodylotion. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme. Dette for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Neglelakk må du også fjerne. Klokke må tas av under operasjonen. Ha på deg komfortabelt tøy som er lett å ta på og som ikke strammer over operasjonsområdet. Ved kraftig skjeggvekst må du være forberedt på at noe av dette kan bli barbert bort.

    ​Av sikkerhetsmessige grunner skal ingen selv kjøre bil etter en operasjon og narkose. Gjør derfor avtale med noen som kan hente deg. Eventuelt kan sykehuset bestille  drosje som du må betale egenandel for.

    ​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

    Slik får du tilgang

    Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

    ​Dagen etter inngrepet vil noen pasientgrupper bli oppringt. Dersom du har spørsmål kan du ta kontakt på det telefonnummeret du fikk ved hjemreise.

    ​Før operasjonen vil fagpersonell informere deg om inngrepet.

    ​For å forebygge smerter etter operasjonen skal du ta Paracetamol en time før fremmøte etter følgende dosering:
    Voksen med vekt under 55 kg.: 2 tabletter á 500 mg.
    Voksen med vekt over 55 kg.: 3 tabletter á 500 mg.
    Tablettene tas med et halvt glass vann.

    ​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

    Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

    Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

  • Kontakt Ortopedisk avdeling

    Oppmøtested

    Dagkirurgisk enhet tar imot pasienter for dagkirurgiske inngrep innen ortopdi. Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter. Åpningstiden er fra 07.15-19.00 på hverdager og 07.15-17.00 på fredager.

    Vestbygget

    Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

    Transport

    Parkeringshus
    Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

    Korttidsparkering
    Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

    Parkering for bevegelseshemmede
    Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

    ​Parkering for langtidspårørende
    Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

    Ladestasjon for el-bil
    Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

    Les mer om parkering på sus.no/parkering

    Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

    Praktisk informasjon

    ​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

    Slik får du tilgang

    Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

    ​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

    Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

    Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

    Cafè Morgenrød

    Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

    Kantinen Mattorget

    På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

    Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
    Lørdag: 10.00 - 16.00
    Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

    Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

    Kiosken Lyst

    Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

    Snacksautomater

    På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​