Makulahull (hull i den gule flekken) - Operasjon

Øyeavdelingen

Innledning

Makulahull behandles ved en operasjon som kalles vitrektomi. Geleen i øyet fjernes og erstattes med en gass som forsvinner etter ca 3 uker og blir da erstattet med øyets egen væske. Gassen hjelper til med å lukke hullet i netthinnen. Det lages tre hull i øyeveggen. Et for instrument, et for lys og et hull for vanntilførsel. Membraner som drar i netthinnen rundt makulahullet fjernes, og øyet fylles med gass. Gassen virker som en innvendig bandasje på makulahullet mens det gror. For at gassen skal dekke makula er det viktig at du ikke ligger flatt på rygg de første 5 dagene.

Du vil før hjemreise få beskjed om hvordan dette bør gjøres. Det er vanlig å anbefale dette i 5 dager etter operasjonen. Du vil få utlevert en t-skjorte med en tennisball montert i ryggen som du skal sove med, dette vil hjelpe deg i å unngå ryggleie.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Det er ingen forberedelse til denne undersøkelsen.

2. Under

Operasjonen foregår oftest dagkirurgisk i lokalbedøvelse. Du får et sprøytestikk under øyet med bedøvelse. Øyet blir vasket og dekket med steril duk. Bedøvelsen kan være litt vond, men etter dette skal det ikke være mye smerter.

Det varierer hvor lenge behandlingen varer. Selve operasjonen varer vanligvis under 45 minutter, men sett av hele dagen da det kan være noe ventetid før og etter operasjonen.

3. Etter

Øyedråper
Begynn drypping med øyedråper med en gang lappen er fjernet, denne fjernes som regel av lege ved kontroll dagen etter operasjonen. Resepten sendes elektronisk til apoteket. Dråpene normalt skal brukes i 2-3 uker.

Leie
Det er viktig for en vellykket operasjon at du ikke ligger på rygg de første dagene eller har blikket vendt oppover. Du vil før hjemreise få beskjed om hvordan dette bør gjøres. Så lenge øyet (hodet) er i riktig posisjon kan du velge hvilken stilling du vil ha på kroppen.

Praktiske råd

  • Du kan gå på WC, dusje og spise som før bare du ikke ser oppover.
  • Hverdagslig aktivitet er greit.
  • Ikke betydelig fysisk belastning første uke.

Oppfølging

Du vil ofte få time til kontroll dagen etter operasjon. Deretter avtales vanligvis kontroll etter  2-3 uker.

Hva med det andre øyet?

Ca. 10 % vil få makulahull på begge øyne.

Når kommer synet tilbake?

Rett etter operasjonen er øyet fylt med gass og du vil bare kunne se lys og konturer. Etter hvert som gassboblen blir mindre, vil du se den skjelver og beveger seg etter hvordan du beveger hodet. Når du kan se over gassboblen, vil synet bli bedre. Når du ser rett ned eller opp vil gassen danne en ring. Når denne blir mindre for så å forsvinne, er gassen borte. Dette tar vanligvis ca 3 uker.
Sidesynet kommer tilbake når gassen er ute. Skarpsynet bedrer seg langsomt. Mesteparten av bedringen kommer i løpet av 3 mnd, men synet kan bedre seg litt i over et år. De fleste opplever at synet blir tydelig bedre, men ikke like bra som det var før operasjonen.

Er det sting som skal fjernes etter operasjonen?

Nei.

Vær oppmerksom

Bivirkninger og komplikasjoner
Den vanligste komplikasjonen ved operasjon for makulahull er utvikling av katarakt/ grå stær. Dette vil ofte opereres i samme operasjon. Mindre vanlige komplikasjoner er rifter i netthinnen og netthinneløsning. Dette oppdages ofte under operasjonen og kan repareres under samme operasjon. Sjeldne komplikasjoner er blødninger, synsfeltdefekter, pigmentforandringer og infeksjon.

Forholdsregler
Du skal ikke ligge på ryggen eller se opp de første 3 døgn etter operasjonen.
Du kan ikke fly eller dykke så lenge det er gass i øyet. Du skal ikke ha narkose med lystgass. Dette kan føre til høyt trykk i øyet og ødelegge synet. Rask oppstigning til høyfjellet over 700 meter kan også føre til høyt trykk og smerter hvis det er gass i øyet.

Kontakt

Oppmøte
Øyeavdelingen holder til i Hillevåg, like ved Kilden kjøpesenter (omlag 10 minutters gange fra SUS Våland). Bruk egen inngang som ligger i en smal gate som går mellom Torgveien 21 og 25.
Øyeavdelingen
Telefon
Poliklinikk: 47 90 57 59 | Operasjon: 47 90 13 59

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 05515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Apotek

​Publikumsavdelingen til sykehusapoteket ligger sentralt i foajeen i sydbygget på sykehuset.
​​Bruk hovedinngangen (inngang 1) og ta til venstre ved resepsjonen, til venstre ved heisene, og rett fram. ​

Åpningstider og annen informasjon: https://sjukehusapoteka-vest.no/steder/sykehusapoteket-i-stavanger

Parkering øyeavdelingen

​Vi anbefaler at pårørende og ledsagere bruker parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen.

Det finnes parkeringsplasser på baksiden av øyeavdelingen, og i kjelleren ved senter for dagkirurgi.

Alle parkeringsplasser krever betaling. 

Røykfritt sykehus

​Alle sykehusområdene i Helse Stavanger er røykfrie. Det er likevel laget noen røykeområder som pasienter kan bruke. Disse områdene er merket.
Røyking utenfor sykehusets innganger er ikke tillatt, med unntak av ett område utenfor hovedinngangen. Her er det satt opp et eget røykeskur.
Vi ber om at røykeforbudet blir respektert av hensyn til pasienter. Det er en utfordring at mange stiller seg utenfor inngangene og røyker. Dette gjør det vanskelig for alle de som ikke tåler tobakksrøyk. Vis hensyn!​​​
Røykfritt sykehus handler om å gi de ansatte et trygt arbeidsmiljø, beskytte pasienter, besøkende og ansatte fra tobakksrøyk, og gi hjelp til ansatte og pasienter så de kan slutte å røyke.​