Skjeling undersøkelse
Undersøkelser ved skjeling gjøres for å finne ut om du kan opereres, og eventuelt hva slags operasjon du kan få. Vi måler skjelevinkler og ser på tendens til dobbeltsyn (ortoptiske undersøkelser). Vi ser også på bevegelsesmønsteret i øyet.
Før
Vanligvis krever undersøkelsene ingen forberedelse.
Hvis du er tidligere operert for skjeling kan det være nyttig å tenke gjennom disse spørsmålene før du kommer til undersøkelse:
- Hvor ble du behandlet, og eventuelt hva slags operasjon ble gjort?
- Husker du eller foreldre dine om ett eller begge øyne ble operert?
- Ble det eventuelt gjort flere operasjoner?
- Ble skjelingen bedre etter operasjonen?
- Har du alltid skjelt?
- Har skjelingen endret seg?
- Har du pleid å vri på hodet?
Det kan være nyttig å se på bilder fra barndommen. Hvis du har gamle operasjonsnotat, ta de med. De kan være veldig verdifulle.
Under
Undersøkelsen skjer hos ortoptist (spesialist på skjeling som ikke er lege) og øyelege. Begge vil måle ut skjelevinkler med prismer, og eventuelt gjøre andre tilleggsundersøkelser. Ortoptist har apparater som kan tegne en grafisk tegning av øyemusklenes styrke, og se hvor stort område du greier å ha enkeltsyn.
Gjør det vondt?
Undersøkelsene gjør ikke vondt, men de kan være slitsomme, og noen kan bli litt kvalme av prismebruk. Noen pasienter får dråper for å vide ut pupillene i forbindelse med undersøkelsene. Disse dråpene kan svi litt.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Undersøkelsene varer fra ca en halv time til en hel formiddag/ettermiddag. Det kan ta lenger tid hvis du skal møte både ortoptist, øyelege og sykepleier samme dag.
Etter
Etter undersøkelsen kan du dra hjem. Hvis det har vært brukt utvidende dråper kan du ikke kjøre bil med en gang etterpå. Noen ganger må du komme til flere undersøkelser, andre ganger trenger vi bare en time eller to for å bli enige om videre behandling.
Kontakt
Torgveien 21
Department of Ophthalmology
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger