We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Visuell guide for Røntgen Skeiane

En visuell guide er en bildeserie med tekst som beskriver hvordan et bygg eller et område ser ut. Den kan også forklare en hendelse eller en situasjon. Guidene kan være en støtte for deg som har behov for å forberede deg før en time hos oss. Den visuelle guiden kommer i tillegg til informasjonen du får i innkallingsbrevet, og informasjon du finner på andre sider på sus.no.

1. 

A road with a parking lot and houses in the background
Hvis du kommer fra E39 retning Stavanger tar du av til høyre mot Gand kirke i denne rundkjøringen.

2.

A road with a yellow line
Kommer du fra retning Sandnes, skal du ta til venstre mot Gand kirke (Asheimveien, Fv 322) i denne rundkjøringen.  

3.

A road with a sign on it
I dette krysset svinger du til venstre. Her vil du se bygget som Skeiane Røntgen er i, på din venstre side.  

4.

A building with a sign in front of it
Du kan også ta buss fra Ruten i Sandnes. Ta buss nr 25 mot Ganddal til bussholdeplassen Foren.  

5.

A train going by a dam
Når du går av bussen, går du til venstre rett fram og så igjennom undergangen til venstre. Følg stien rett fram og du vil se bygget som Røntgen Skeiane ligger i, på din høyre side.  

6.

A building with a car parked in front of it
Røntgen Skeiane finner du i Asheimveien 2, i 2. etasje av Helgø Meny-bygget.
Det er 11 parkeringsplasser tilpasset handikappede like ved inngangen til Røntgen Skeiane. Der kan du parkere gratis i to timer. Du kan også parkere gratis i to timer på parkeringsplassen utenfor Helgø Meny.  

7.

A building with a parking lot
Hovedinngangen har en dobbel dør. På høyre siden av døren finnes det en stor bryter som du kan trykke på for at døren skal åpne seg. Det finnes en tilsvarende bryter på innsiden som du kan trykke på når du skal ut.  

8.

A glass door with a sign on it
Når du kommer inn hoveddøren så møter du skyvedører som åpner seg automatisk.  

9.

A hallway with a rug

Innenfor skyvedøren snur du mot venstre. Nedover gangen vil du finne resepsjonen, ventesoner og toalett.

Svart pil til venstre: Resepsjon
Hvit pil i midten: Ventesone for MR
Gul pil til høyre: Ventesone for CT og røntgen

Resepsjonen er åpen klokken 07.30–15.00 og klokken 07.30–16.30 på langdager.  

10.

A hallway with white doors
Når du ankommer Røntgen Skeiane, skal du registrere deg. Det kan du enten gjøre via SMS som du mottar på smarttelefonen din, eller ved å gi beskjed til helsesekretæren i resepsjonen.

Etter timen mottar du SMS med betalingsinformasjon. Du kan betale hjemmefra via Vipps, eller motta faktura uten fakturagebyr automatisk.  

11.

A computer screen with a blue background
Når du har registrert deg, vil du få en referansekode som vises på skjermen i ventesonen. Det finnes en skjerm på hver av ventesonene. Radiografen henter deg når det er din tur.  

12.

A hallway with a desk and a chair

Nederst i gangen er det et låsbart skap der du kan legge fra verdisaker dersom du skal ha en MR-undersøkelse.

Her er det også en vannautomat og et toalett tilpasset handikappede. Toalettet har stellebord for babyer.  

13.

A room with red chairs and tables
Her er ventesonen for MR. I ventesonen kan det være mange personer. Dette kan medføre en del lyd i form av stemmesurr.  

14.

A room with chairs and tables
Dette er ventesonen for CT og røntgen. I ventesonen kan det være mange personer. Dette kan medføre en del lyd i form av stemmesurr.  

Røntgenlaben

A hospital bed in a hospital room

Dette er røntgenlaben vår. 

For at røntgenbildene skal bli best mulig kan det være at du må fjerne smykker, klokker og noe tøy, dersom dette ligger i området som skal avbildes. På denne laben kan det tas bilder både mens du ligger, sitter eller står. Røntgenapparatet stilles inn i ulike posisjoner alt etter hva det skal tas bilde av.

For å få gode bilder er det viktig at kroppsdelen du skal ha bilde av er i riktig posisjon. Radiografen vil bruke tid på å forklare og posisjonere deg riktig. 

Radiografen må ha på seg blyfrakk og blykrage dersom den må stå i rommet sammen med deg under billedtakingen. Dette er fordi radiografen jobber med stråling hver dag gjennom hele sin karriere, og derfor må være ekstra varsom for å unngå unødvendig stråleeksponering. Beskyttelsen med blyfrakk og halskrage sikrer at radiografen kan utføre jobben sin på en trygg måte.

I det røntgenbildet bildet blir tatt kan du høre en summing og et pip fra røntgenapparatet.  

CT-laben

A hospital bed with a large round white machine

Dette er CT-laben vår. CT-maskinen består av en benk og et kort rør som kan minne om en stor smultring. Når bildene tas, blir benken du ligger på kjørt inn og ut noen ganger. Selve undersøkelsen tar mellom 5-15 minutter. CT-laben har muligheter for håndvask og skohorn tilgjengelig.

Noen CT-undersøkelser tas med kontrastvæske. Radiografen kommer til å spørre deg om høyde og vekt. Vi har både høydemåler og vekt dersom du er usikker på høyden eller vekten din.

Radiografen informerer deg om undersøkelsen og setter en venekanyle (tynt plastrør) inn i armen eller i hånden din før CT-bildene tas. Etterpå må du vente 20 minutter før du kan dra hjem.

CT-maskinen lager lite lyd. Du kan høre litt susing og lav summing mens undersøkelsen pågår.

MR-laben

A large white room with a large round white object in it

Slik ser MR-maskinen vår ut. Når bildene tas ligger du på benken som blir kjørt inn i tunnelen. Tunnelen er alltid åpen i begge ender.

MR-maskinen vil lage kraftige bankelyder mens undersøkelsen pågår. Du kan derfor få hørselsvern og ørepropper som demper lydene. Du får også tilbud om å lytte på musikk eller radio, hvis du ønsker det.

Periodene med lyd varer fra ca. 1 til 5 minutt om gangen. Undersøkelsestiden varer fra 15 til 60 minutter, alt etter hvilken undersøkelse du skal ha. For å få gode bilder, er det viktig at du ligger stille mens bildene blir tatt.

Noen undersøkelser tas med kontrastvæske. Da vil radiografen sette en venekanyle (tynt plastrør) i armen eller i hånden din før undersøkelsen starter.

Du får en alarmknapp i hånden som du kan bruke til å kontakte radiografen dersom du skulle ha behov for det mens undersøkelsen pågår. Radiografen har også kontakt med deg via kamera og mikrofon.

MR-laben har skohorn tilgjengelig dersom du har behov for det.

 

A group of white chairs
For å fange opp signalet fra kroppen som danner MR-bildene, bruker vi noen antenner som vi kaller «spoler» eller «coiler». Disse blir brukt over området som skal avbildes og kan se litt forskjellige ut. Spolene kan variere i størrelse og tyngde, og radiografen vil bruke tid på å sørge for at de ligger behagelig over kroppsdelen som skal avbildes. Du kan av og til kjenne at de blir litt varme når vi tar bilder.  

 

Last updated 10/21/2024