Cancer mammae
Kirurgisk behandling av brystkreft
Operasjon for brystkreft innebærer enten brystbevarende operasjon eller fjerning av brystet. Det kan også være en operasjon i armhulen med fjerning av en vaktpostlymfeknute (sentinel node) eller fjerning av lymfekjertler i armhulen (aksilledisseksjon). Hos noen pasienter kan det være aktuelt med rekonstruksjon ved fjerning av bryst. Disse inngrepene blir som regel utført i samarbeid med plastikkirurg.
Det er flere aktuelle operasjonsmetoder ved brystkreft. Legen vil hjelpe deg med råd og veiledning, og du vil få behandling tilpasset din type kreft. De fleste brystkreftoperasjoner foregår dagkirurgisk.
Før
De fleste pasienter møter til forberedende prøver og undersøkelser på sykehuset dagen før operasjonen.
Denne dagen vil du få muligheten til å snakke med sykepleier, kirurg og narkoselege om operasjonen og tiden etterpå. Det kan hende du skal ta blodprøver og hjerteprøve (EKG). Du kan reise hjem når du er ferdig for dagen.
Hvis du ikke kan opereres dagkirurgisk, vil du få individuelt tilpassede forberedelser og innleggelse på sengepost.
Før operasjonen får du smertestillende tabletter og et tynt plastrør lagt inn i en blodåre på armen (venekanyle).
Under
Etter at du er klargjord til operasjon blir du køyrd i seng til operasjonsstua. Her blir du tatt imot av ein anestesisjukepleiar og ein operasjonssjukepleiar.
Sjølve operasjonen skjer i narkose og varer 1–2 timar.
Etter
Etter avsluttet operasjon observeres du inntil narkosen har gått ut, vanligvis i 2-4 timer. Du kan spise og være i aktivitet etter kort tid. Kirurgen vil komme og snakke med deg og da ordnes alle papirer som du skal ha med deg hjem. Hvis du har behov for sykmelding og/ eller rekvisisjon til fysioterapeut, ordnes dette før hjemreise.
De fleste reiser hjem etter operasjonen. For noen kan det være aktuelt med overnatting på pasienthotel eller sengepost.
Etter operasjonen vil det normalt produseres noe sårvæske i operasjonsområdet. Noen ganger kan det bli så mye at man føler at det sprenger over arret. Dette er ikke farlig, men det kan bli behov for å tappe ut væsken. Dette er en enkel prosedyre som kan gjøres av lege/sykepleier ved sykehuset, eventuelt din fastlege.
Dersom huden blir rød og varm, og du får økende hevelse og/eller smerter, kan du ha fått en sårinfeksjon. Det kan også komme gult puss ut av såret. Du må da ta kontakt med lege for vurdering for antibiotikabehandling eller eventuelt drenasje av underliggende byll.
Brystprotese
Den som får operert bort hele brystet vil ha behov for en utvendig protese. Før man reiser fra sykehuset får man med seg en bomullsprotese som man kan ha de første ukene etter operasjonen. I tillegg får du en rekvisisjon på utvendig silikonprotese med liste over forhandlere. Det kan være lurt å vente med å tilpasse denne protesen til såret er grodd og eventuelle reaksjoner i operasjonsområdet er borte.
Det finnes flere forskjellige protesetyper.
De tradisjonelle protesene er beregnet til bruk sammen med spesial- BH, hvor det på den opererte siden er laget en lomme som protesen kan ligge i. Det finnes også proteser som limes direkte på huden. Hos proteseforhandler vil du få god hjelp til å finne det som passer best for deg.
Fysioterapeut
Fysioterapeut vil informere deg om tilpasset fysisk aktivitet umiddelbart etter operasjonen og i tida etterpå.
Du vil få instruksjon i øvelser for å ivareta bevegeligheten i skulderen og armen på operert side. Ingen øvelser skal gjøre vondt.
Smerter
Det er vanligvis lite smerter forbundet med inngrepet, men noe ømhet kan forekomme. Du vil få smertestillende medikamenter for å lindre eventuelle plager.
Komplikasjoner
Ved enhver operasjon er der en viss risiko for komplikasjoner, dette gjelder også ved brystkreftoperasjoner.
Blødning
Blødning skjer sjelden og vanligvis kort tid etter operasjonen, som regel innen det første døgnet. Du vil merke hevelse og smerte i form av at det sprenger i sårområdet. Noen ganger er det tilstrekkelig å legge stram kompresjon over såret. Andre ganger må man åpne såret for å få stanset blødningen.
Infeksjon
Enhver operasjon er forbundet med risiko for infeksjon. Området rundt såret vil da bli hissig rødt, ømt og det kan sive puss fra såret. Feber og sykdomsfølelse følger gjerne med. Ta kontakt med fastlege eller bryst- og endokrin kirurgisk poliklinikk for vurdering om det er behov for antibiotika.
Redusert bevegelighet i skulder og arm
For å forebygge dette er det viktig å følge instruksjoner gitt av fysioterapeut.
Lymfeødem (hevelse i armen)
Symptomer på lymfødem er som tidligere nevnt tyngdefornemmelse og hevelse i arm og hånd. Plagsomt og varig lymfeødem gir grunnlag for rekvisisjon til spesialist i lymfedrenasje.
Nedsatt følelse i huden
Oppad i armhulen er det flere større og mindre nerver som forsyner hud og muskulatur i armen med nerveimpulser. Hvis en eller flere av disse nervene blir strukket eller delt i forbindelse med operasjonen, kan det bli en midlertidig eller varig nedsatt hudfølelse i et område på overarmen og i armhulen. Dette må betraktes som en vanlig følgetilstand til inngrepet. En sjelden gang kan pasienten få noe redusert muskelkraft i arm/skulder.
Vær oppmerksom
Ved ett av disse symptomene skal du kontakte sykehuset; poliklinikken eller sengeposten:Infeksjon
Dersom huden blir rød og varm, og du får økende hevelse og/eller smerter, kan du ha fått en sårinfeksjon. Det kan også komme gult puss ut av såret. Du må da ta kontakt med lege for vurdering for antibiotikabehandling eller eventuelt drenasje av underliggende byll.
Kontakt
Torgveien 21
Kirurgisk bryst og endokrinologisk avdeling
Oppmøtested
Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk ligger i 2. etasje, og operasjonsavdelingen ligger i 1. etasje.
Åpningstid: mandag–fredag kl. 08–15.
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Brystkreft: Livet under og etter behandling for tidlig brystkreftKursdeltakerne skal få kunnskap om sykdom og behandling, og verktøy til å leve godt med helseutfordringen.Brystkreft: Livet under og etter behandling for tidlig brystkreft29.januar2025Flere datoer