Kontrastmammografi
Kontrastmammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet.
Kontrastmammografi er en mammografiundersøkelse som gjøres etter at det er sprøytet inn et jodholdig kontrastmiddel i en blodåre i armen. Kontrastmiddelet som brukes er også vanlig å bruke ved flere andre røntgenundersøkelser, som for eksempel CT. Kontrasten tas opp i vevet, spesielt i sykelige forandringer, som da kan synes tydeligere på bildene.
Før
Du kan ta medisiner på vanlig måte. I forkant av en
kontrastmammografi skal du ta en blodprøve som sjekker nyrefunksjonen. Denne
blodprøven skal ikke være eldre enn 3 måneder.
Nyrefunksjon
Kontrastmiddelet skilles ut gjennom nyrene. Dette tåler du godt hvis du er nyrefrisk, men for å være sikker bør du på forhånd ta en blodprøve (kreatinin/GFR) som viser at nyrene funger normalt. Ved behov vil du få tilsendt blodprøveskjema.
Det anbefales også at du drikker ca. 2 liter væske det siste døgnet før undersøkelsen.
Allergi
Hvis du tidligere har reagert allergisk på kontrastmiddel i forbindelse med en røntgenundersøkelse, må du gi beskjed om dette.
Menstruasjonssyklus
Det er best at undersøkelsen gjøres midt i en menstruasjonssyklus (2. eller 3. uke). Normalt brystvev tar også opp kontrast, mest i perioden omkring menstruasjon. Dette kan gjøre det vanskeligere å vurdere undersøkelsen. Hos kvinner som ikke har en syklus, tas det ikke hensyn til tidspunkt. Heller ikke hvis undersøkelsen haster.
Silikonimplantater
Kontrastmammografi kan ikke gjøres hvis man har implantater.
Under
Vi legg inn eit tynt plastrøyr (venekanyle) i ei blodåre i armen, og kontrastmiddelet blir sprøyta inn. Dei fleste merkar ikkje dette, men ein kan kjenne litt hjartebank og ei varmekjensle som breier seg i kroppen. Nokon får kjensla av å tisse på seg (utan å gjere det). Dette er også normalt.
Vi tar mammografibilde på vanleg måte, oftast 2 bilde av kvart bryst. Kvart bilde tar litt lengre tid enn ved ein vanleg mammografi, og stråledosen er litt større, omtrent tilsvarande eitt ekstra bilde.
Etter
Etter undersøkelsen tar vi ut venekanylen. Ventetiden etter undersøkelsen er 20 minutter. Deretter kan du gå hjem. Det kan være lurt å drikke godt også etter undersøkelsen.
Svar på undersøkelsen
Bildene blir gransket av røntgenlege i etterkant av undersøkelsen. Radiologiske undersøkelser krever ofte spesialkompetanse, og det vil variere hvor lang tid det tar å undersøke bildene.
Svaret blir sendt til legen som henviste deg. Vi anbefaler at legen går gjennom resultatet med deg, men det vil også være tilgjengelig på helsenorge.no.
Kontakt
Torgveien 21
Brystdiagnostisk senter
Oppmøtested
Når du har time på poliklinikken må du betale egenandel etter fastsatt takst på 375 kroner. Utgifter til bandasjemateriell og bedøvelsesmiddel kan komme i tillegg.
Barn under 16 år betaler ikke egenandel ved poliklinikken.
Dersom du ikke møter opp og ikke har varslet oss om det senest 24 timer på forhånd, må du betale et gebyr på 1544 kroner.
Når du kommer til sykehuset kan du registere deg via tekstmelding som du får fra oss. Du kan betale via Vipps eller faktura/efaktura uten fakturagebyr så snart du mottar SMS med betalingsinformasjon.
Utgifter til bandasjemateriell, bedøvelsesmiddel og ikke-møtt gebyr må betales selv om du har frikort eller av andre årsaker er fritatt for egenandel.
Du finner mer informasjon på www.helsenorge.no, eller du kan ta kontakt med avdelingen.
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger