Diagnose

Øresus

Øresus er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen. Ved øresus oppfatter du en lyd uten at det finnes en ytre lydkilde. Den hyppigste årsaken til øresus er at sansecellene i det indre øret er skadet, og at det foreligger en ubalanse i samspillet mellom lydsignaler opp og lydsignaler ned hørselsnerven. Lydopplevelsen er av ulik karakter. Den kan oppleves som en tone, som støy og den kan være pulserende og av varierende intensitet.

Når du har tinnitus, opplever du å høyre lyd som ikkje kjem frå ei lydkjelde rundt deg. Det er svært vanleg å oppleve tinnitus. For dei fleste varer det kort og er lite sjenerande, men nokre blir så plaga av tinnitus at det reduserer livskvaliteten vesentleg.

Les mer på helsenorge.no

Mellom 10-15 prosent av befolkningen har øresus. Ca. 1 av 100 er svært plaget. Følgende tilstander kan være forbundet med øresus, oftest kombinert med hørselstap:

  • støyskade
  • arvelig hørselstap
  • alderdomshørselsvekkelse
  • Mb Meniere
  • hodeskade
  • akutt/kronisk mellomørebetennelse
  • ørevoks
  • avstivning av stigbøylen i mellomøret.

Stress forverrer øresus.

Utredning

Øret illustrasjon
Når vi utreder deg for øresus er det vanlig at du må ta en høreprøve og du blir undersøkt av lege.

For mange tilstander trenger du bare en konsultasjon på sykehuset, der vi gjør ferdig utredning og går gjennom aktuell behandling. 

Mange henvises fra øre-nese-hals-spesialist utenfor sykehuset. Disse pasientene har allerede tatt høreprøve og vært til undersøkelse hos spesialist, og trenger ikke ta ny høreprøve.

Unntaksvis bestilles også MR-undersøkelse av hodet. Denne undersøkelsen gjøres når øresus (tinnitus) og/eller hørselstapet er ensidig, eller ved tinnitus som er konstant til stede og varierer i takt med pulsslag.

Behandling

Første ledd i behandlingen av øresus er informasjon om tilstanden og deretter kunnskap om ulike mestringsstrategier. Det finnes også tilbud om mestringskurs for pasienter med øresus, der du vil lære mer om tilstanden og ulike mestringsstrategier. Der vil du treffe andre pasienter med øresus.

Det er viktig å unngå stillhet. Forskjellen mellom styrken på øresusen og styrken på bakgrunnslyden reduseres ved å øke lyd i omgivelsene. I de aller fleste tilfeller er det denne forskjellen som er avgjørende for hvor sterkt du opplever øresusen. Et unntak fra dette er overfølsomhet for lyd. For høy bakgrunnsstøy kan forverre tilstanden. I enkelte situasjoner kan du for eksempel bruke ørepropper. 

Dersom du har problemer med å sove på grunn av øresus, kan du få tilpasset bordmasker og lydpute for å øke bakgrunnslyden om natten. Opplevelsen av øresus dempes og du kan lettere sovne. Dette gjelder også hvis du våkner om natten og ikke får sove igjen.

Behandling av tinnitus

Det er mange ulike årsaker til tinnitus og ofte vil en kombinasjon av lydbehandling, psykologisk behandling, kognitiv terapi, og medikamenter gi god effekt.
Les mer om behandling av tinnitus
To personer holder rundt hverandre på en brygge ved frossent vann. Bilde.

Oppfølging

Hvis du har behov, får du time hos audiograf / lege.

Hva skjer ved kontroll

Hos audiografen får du råd og veiledning etter utprøving av tinnitushjelpemidler hos audiograf.

Noen ganger får du samtale med lege.

Kontakt

Department of Ear, Nose and Throat

Kontakt Department of Ear, Nose and Throat

Oppmøtested

Visiting adress: Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

Kurs