Prostatakreft
Kreft i prostatakjertelen (cancer prostatae) er den vanligste kreftformen hos menn i Norge. De primære behandlingene ved påvist prostatakreft er kirurgi eller strålebehandling. Hvis du har en lav risiko (snill) kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåking med jevnlige blod- og vevsprøver.
Henvisning og vurdering
Hvis fastlegen har mistanke om kreft, skal du henvises videre til flere undersøkelser, som kan bekrefte eller avkrefte mistanken. Dersom undersøkelsene gir begrunnet mistanke om kreft, skal du henvises til pakkeforløp.
Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Du kan lese mer om pakkeforløp i pasientinformasjonen til Helsedirektoratet:
Generell pasientinformasjon - utredning ved mistanke om kreft
Utredning
I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke.
En klinisk undersøkelse av prostatakjertelen er vanlig. Videre blir det tatt blodprøver av deg, en av dem en spesifikk prostataprøve kalt PSA. Ved fortsatt mistanke om kreft blir det tatt en biopsi, det vil si en vevsprøve fra prostatakjertelen. Mange pasienter undersøkes også med MR.
Flere undersøkelser kan være nødvendige. Dette blir du informert om underveis. Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke og beslutning om diagnose blir tatt. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om prostatakreft (helsedirektoratet.no).
Pakkeforløp heim
Alle pasientar som får ein kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp heim for pasientar med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dei individuelle behova dine for tenester og oppfølging utover sjølve kreftbehandlinga.
Behandling
Viss du har kreft, planlegg vi kva behandling som er best for deg. Beslutninga om behandling tar vi i lag med deg, vanlegvis basert på vurderingar som er gjort i eit tverrfagleg team-møte.
Samval inneber at du mottek informasjon om fordelar og ulemper ved dei ulike alternativa. Så kan du saman med helsepersonell sjå desse opp mot kvarandre, ut ifrå kva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille din behandlar:
- Kva alternativ har eg?
- Kva fordelar og ulemper er moglege ved desse alternativa?
- Kor sannsynleg er det at eg vil oppleve nokre av desse?
For pasientar med prostatakreft vil som regel ein eller flerIe av følgjande behandlingsalternativ være aktuelle: aktiv overvaking, operasjon, strålebehandling.
Her finn du verktøy som kan hjelpe deg til å ta valet.
Tilleggsbehandlinger
Nokre kreftsvulstar er meir aggressive enn andre, og dei kan ha til dels betydeleg lokal vekst. Desse svulsttypane krev ofte behandling utover den behandlingsmetoden som er valt som hovudbehandling (operasjon eller strålebehandling).
Målsettinga med å gi tilleggsbehandling er å auke langtidsoverlevinga, ved betra lokal kontroll og utrydding av spor av kreftceller som har spreidd seg.
Andre behandlingsmetodar
Ved langtkomen kreft der sjukdommen ikkje kan kurerast er det no ei rekke mogelegheiter både for livsforlengande behandling, god symptomførebygging og symptomlindring.
Mange kan leve bra i årevis med kreft som har spreidd seg, og mange dør av heilt andre årsaker.
Mange som får påvist prostatakreft lurer på kva dei skal gjennom i tida framover. Kva undersøkingar skal eg ta, korleis og når blir det gjort, kva behandlingsval har eg, og kva kan eg bestemme for mi behandling? Mange og viktige spørsmål.
Denne videoen gir deg eit innblikk i kva pasientar som skal til behandling for prostatakreft møter på vegen. Frå dei oppsøker fastlegen til behandlingsval skal takast og behandlinga kan starte.
Kliniske studier
8 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Sammenligning av behandlingsmetoder for eldre menn med prostatakreft uten spredning
- Propranolol ved kirurgisk fjerning av prostatakjertelen - pilotstudie
- Hvordan hormonbehandling av prostatakreft påvirker muskelrespons på trening og mat
- Operasjon eller strålebehandling ved prostatakreft
- IMPRESS Norway
- Kan legemiddelet Atorvastatin redusere risikoen for videre utvikling av prostatakreft som er under hormon-/ kastrasjonsbehandling?
- Aktiv overvåkning pluss: Lokal tumor kontroll med hjelp av ultralydbehandling (HIFU) hos pasienter med prostatakreft
- En biomarkør drevet studie for pasienter med metastatisk kastrasjonsrefraktær prostatakreft
Etter
Etter at anbefalt behandling er gjennomført og avsluttet, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging, og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Kontroller etter kirurgi
Rundt 10 dager etter utskrivning blir du innkalt til samtale med uroterapeut (sykepleier) og fjerning av urinkateter. Da vil du og få veiledning med henhold til inkontinens og ereksjonssvikt. Den som opererte deg ringer deg eller sender brev innen 6 uker for å gi svar på hva mikroskopisk undersøkelse av prostatakjertelen viste.
Kontroll etter tre måneder og tolv måneder
Tre måneder og tolv månder etter operasjonen skal du til kontroll på nytt. På forhånd skal du ta blodprøver.
Ved kontrollen går dere, gjennom funn fra operasjonen og ser på blodprøver som er tatt. PSA er vanligvis ikke målbar etter operasjon, og ved vedvarende målbar PSA tas det stilling til behov for tilleggsbehandling med stråling. Dere vil videre diskutere utfordringer rundt eventuelt lekkasje og ereksjonssvikt. Noen pasienter kan ha behov for fysioterapi (bekkenbunnstrening) og ereksjonshjelpemidler.
Det videre kontrollopplegget blir avtalt. De aller fleste pasienter skal videre kontrolleres av sin fastlege. Du vil bli fulgt opp minst to ganger i året i minimum fem år.
Eventuelt behov for rehabilitering
Vær oppmerksom
Ved ett av disse symptomene skal du kontakte legevakten:
- Høy feber.
- Stopp i kateter, eller at det har sklidd ut.
- Sterke magesmerte.
- Kvalme og svimmelhet.
- Hvis du ikke har hatt avføring på flere dager.
Kontakt
Sydbygget
Urologisk kirurgisk seksjon
Oppmøtested
Sengepost 5D: Vestbygg, 5. etasje. Benytt inngang 5.
Urologisk poliklinikk: Sydbygget, U-etasjen. Benytt hovedinngangen.
Forløpskoordinator: Elin W. Hjelleseth og Anita Hatlelid.
Sydbygget
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Vestbygget, inngang 5
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Transport
Praktisk informasjon
Nyheter
Kurs
- ProstatakreftKursdeltakerne skal få kunnskap om sykdom og behandling, og verktøy til å leve godt med helseutfordringen.Prostatakreft13.februar2025Flere datoer