Tykk- og endetarmskreft
Tarmkreft er ondartet svulst i tykk- eller endetarmen. Sykdommen behandles som regel med operasjon. Dersom kreften har spredt seg vil gjerne cellegift, sammen med strålebehandling, være aktuelt som tilleggsbehandling.
Henvisning og vurdering
Når fastlegen har mistanke om kreft skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)
Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.
Før
I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke. Hvilke undersøkelser som blir gjort avhenger av hvilke symptomer du har, men de fleste blir undersøkt med et skop i tarmen. Dersom vi finner det vi mistenkter er en kreftsvulst, tar vi vevsprøver fra svulsten under undersøkelsen. Vi tar også en rekke blodprøver og CT-undersøkelser. Ved svulst i endetarmen blir det også gjort MR-undersøkelse. Flere undersøkelser kan være nødvendige, og du blir informert underveis.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke, og vi setter en diagnose. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om tykk- og endetarmskreft (helsedirektoratet.no)
Pakkeforløp heim
Alle pasientar som får ein kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp heim for pasientar med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dei individuelle behova dine for tenester og oppfølging utover sjølve kreftbehandlinga.
Under
Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandlingen tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig teammøte.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hvilke fordeler og ulemper finnes ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at jeg vil oppleve noen av disse?
Tykktarmskreft
Behandlingsmetoden ved tykktarmskreft er kirurgi. Hvis det viser seg at kreftceller finnes igjen i lymfeknuter som er fjernet, kan cellegift redusere tilbakefallsrisikoen.
Les mer om tykktarmskreft - operasjon
Endetarmskreft
Ved endetarmskreft er det vist at kombinert stråle- og cellegiftbehandling før operasjon (neoadjuvant behandling) kan være nyttig. Det gjelder i de tilfellene der svulsten er stor eller vokser på en måte som gjør at vi ikke kan operere ut hele svulsten uten at operasjonen gir stor skade på bekkenet. Strålebehandling kan få svulsten til å trekke seg sammen slik at operasjonen etterpå blir bedre og enklere.
Les mer om endetarmskreft - operasjon
Cellegift og strålebehandling etter operasjon
Ved begge krefttypene kan det være aktuelt å behandle med cellegift og/eller stråling etter operasjon.
Sårene må være tilstrekkelig grodd før oppstart, så behandlingen starter 4–6 uker etter operasjonen. Du vil få utdelt egen informasjon fra kreftavdelingen hvis tilleggsbehandling er aktuelt for deg.
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes, finnes det nå en rekke muligheter til livsforlengende behandling, samt bedre forebygging av symptomer lindring. Mange kan leve bra i lang tid med kreft som har spredt seg.
Kliniske studier
10 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Tykk- eller endertarmskreft med spredning til leveren - levertransplantasjon (SECAIII)
- Utprøving av levertransplantasjon ved tykk- eller endetarmskreft
- Bedre ernæring til pasienter med livmorhals-, lunge- eller tarmkreft
- Kombinasjoner av kjemoterapi, kjemoradioterapi og kirurgi ved lokalt tilbakefall av endetarmskreft
- Tykk- og endetarmskreft - BM7PE immunotoksin ved spredning
- IMPRESS Norway
- Overføring av tarmflora til kreftpasienter som ikke har effekt av immunterapi
- Pembrolizumab pluss standard intensitets-modulert strålebehandling ved plateepitelkarsinom i anus
- Tarmskreft med spredning til lever og transplantasjon
- Behandling med cellegift og immunterapi for pasienter med spredning av tykk- eller endetarmskreft
Etter
Vanligvis er det en kontroll 3-4 uker etter utskrivning, der du får snakke med kirurg (hvis ikke noe annet er bestemt). Under kontrollen får du svar på vevsprøvene som er tatt under operasjonen. For noen kan det da bli aktuelt med tilleggsbehandling i inntil et halvt år i form av cellegift. Det videre kontrollopplegget blir avtalt. De aller fleste pasienter skal kontrolleres av fastlegen.
Vær oppmerksom
Ved ett av disse symptomene skal du kontakte legevakten:
- Oppkast
- Hvis du ikke har hatt avføring på flere dager
- Feber
- Sterke magesmerter
Kontakt
Sydbygget
Gastrokirurgisk avdeling
Oppmøtested
Sydbygg, 6. etasje. Bruk inngang 1.
Sydbygget
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Transport
Praktisk informasjon
Artikler
Kurs
- TarmkreftKursdeltakerne skal få kunnskap om sykdom og behandling, og verktøy til å leve godt med helseutfordringen.Tarmkreft4.februar2025Flere datoer