Biopsi
Vevsprøve fra bryst
Biopsi er en liten vevsbit som tas ut for å få fastslått en diagnose. Legen bruker ultralyd eller røntgen ved biopsitaking for å være sikker på at prøven tas fra rett sted. En nål stikkes gjennom huden til det aktuelle området som det ønskes biopsi av.
Før
Undersøkelsen krever ingen forberedelser.
Du vil bli spurt om du bruker blodfortynnende medisiner, selv om dette ikke påvirker om prøvene blir tatt eller ei. Men det er avgjørende for hvor mye og hvor lenge man presser på området for å stoppe en eventuell liten blødning etter prøvetakningen.
Under
Under undersøkinga er du avkledd på overkroppen og ligg på ein undersøkingsbenk. Røntgenlegen undersøker først brystet ditt med ultralyd og merkar av kvar ein skal ta vevsprøva. Huda over det aktuelle området blir reingjort med desinfeksjonsmiddel og det blir som oftast gitt lokalbedøving. Deretter vert ei eller fleire nåleprøver tekne med ultralydrettleing, noko som gjer at ein heile tida kan sjå kvar nåla er.
Sjølve prøvetakinga er vanlegvis ikkje smertefull.
Vi set eit plaster over området der røntgenlegen har teke prøvar. Plasteret skal sitje på i 3 dagar.
Dersom vi tar en celleprøve istedenfor en vevsprøve, trenger du ikke lokalbedøvelse. Vi bruker en tynn nål for å få ut enkelte celler som kan vurderes i mikroskop. Det vil ta like lang tid å få svar på en celleprøve og du kan forholde seg på samme måte som når det er tatt en vevsprøve.
Etter
Biopsien sendes til patologen for undersøkelse og diagnostikk. Det kan ta noen dager før svar du får svar. Du kan dra hjem etter undersøkelsen.
Etter undersøkelsen skal du innta normal aktivitet, og du kan være i arbeid.
Vær oppmerksom
Det er vanlig å få en bloduttredelse i brystet etter prøvetakingen.
Dersom det oppstår en større blødning som du ikke klarer å stoppe selv ved å trykke mot plasteret, kontakt fastlege eller legevakt.
Kontakt
Torgveien 25
Brystdiagnostisk senter
Oppmøtested
Torgveien 21 A, 2. etasje.
Torgveien 25
Torgveien 25, 4016 Stavanger