Vinneren av Linda Buettners praksispris 2024
Våre hjerteligste gratulasjoner går til Fredheim omsorgssenter ved Linda Slette og Ingvild Sveen for Linda Buettners praksispris og Treffpunktet ved Olga Marie Torsvik for publikumsprisen!
Published 1/8/2025
Linda Buettner var en amerikansk professor i rekreasjonsterapi som har vært til stor inspirasjon i det praksisnære arbeidet. Kjærligheten til faget, til det enkle, nære, smarte og kreative, der saken står i sentrum, er det styrende.
– Praksisprisen er et høydepunkt for oss, sa senterleder Ingelin Testad, da hun presenterte tidligere vinnere og årets bidrag.
10 årsjubileum
– I år feirer vi 10-årsjubileum. Linda Buettner var på besøk hos oss flere ganger. Hun døde dessverre i 2013, og vi ønsket å videreføre hennes engasjement og inspirasjon gjennom innstiftelsen av Praksisprisen i hennes navn.
Det handler om å dele de gode tiltakene for personer med demens. Alle tiltakene er samlet i boken «Skattekisten», som snart skal oppdateres.
– Når vi møter de som trenger hjelp der de er og med den hjelpen de behøver, gir det glede og styrker det modige hjertet vårt, sa Testad.
Før årets vinnere ble avslørt fikk vi se en filmkavalkade med gode aktiviteter og gylne øyeblikk gjennom 10 år med Praksisprisen, fra Slettebakken menighets eldresenter i Bergen og bidraget «Med høner i hagen kan dagen bli god» i 2014, til Helsehuset Stavangers bidrag «Den individuelle tilnærmingen med musikk» i 2023.
I 2024 ble det innsendt åtte bidrag. Klinikkdirektør Sølve Braut ved klinikk for psykisk helsevern voksne (KPHV) var prisutdeler.
– Det er utrolig flott å se disse bidragene og alle dere som sitter i salen og hver dag skaper disse gode øyeblikkene og gode dagene for personer med demens, sa han.
Årets vinner av praksisprisen
Årets vinner er Fredheim omsorgssenter i Dovre med bidraget «Digital demensverden», et slags digitalt «tryllebord» som aktiviserer og engasjerer brukerne på ulike måter, samtidig som det gir en opplevelse av mestring og fellesskap. Helse- og rehabiliteringsleder Marcus Ruset tok imot prisen på omsorgssenterets vegne.
– God demensomsorg betyr som regel at det generelt sett er god eldreomsorg, sa han, da han takket for prisen. Han fremhevet særlig alle de kreative og dyktige medarbeiderne i Dovre kommune som stadig kommer opp med gode forslag og tiltak.
Son Trahn, fagutviklingssykepleier ved flere ganger prisbelønte Stokka sykehjem, delte ut publikumsprisen. – Vårt motto er at når du er god til noe, så kan du fortsatt bli bedre, sa han, og dro en anekdote om da de kjørte til Jørpeland for å kjøpe papegøye. – Det som startet med fem høner, har i dag blitt til hundrevis av forskjellige fugler.
Årets vinner av publikumsprisen
Publikumsprisen gikk til bidraget «Den gode dagen på Treffpunktet» ved Olga Marie Torsvik og Mona Ø. Kyllingstad, et variert og sammensatt tilbud av aktiviteter som gir innhold i hverdagen, bidrar til stimulans psykisk, fysisk, kognitivt og sosialt, og forebygger passivitet og ensomhet.
– Fordelen med Treffpunktet er at man får være i det friske litt lenger, sa prisvinnerne.
– Det er fantastisk! oppsummerte Ingelin Testad. – I dag har vi fra ulike prisvinnere fått høre at vi ikke kan gjøre feil, at alt er mulig og at folk kan komme bare fordi de har lyst.
Så trakk hun spesielt fram kollega Helen G. Wigestrand, som i alle år har vært den som har holdt i prisene. – Kom fram, Helen! Nå er det din tur til å få blomster! sa Ingelin Testad.
– Takk for alt det fantastiske arbeidet du har gjort!
– Av alt det kjekke vi gjør på SESAM, er dette det kjekkeste, sa Helen G. Wigstrand.
– Det er en glede å få jobbe med dette!