Samarbeidsforskning ved KORFOR

I forskning er det tradisjonelt etablert et skarpt skille mellom de som produserer forskning i kraft av sin posisjon som forskere og de som har interesser i eller er brukere av forskning. I KORFOR har vi en målsetting om å anerkjenne og styrke ulike aktørers innflytelse på forskningen vår – vi skal drive med samarbeidsforskning.

I samarbeidsforskningen vår tar vi utgangspunkt i at tre ulike typer aktører med ulike typer kompetanse deltar:

  1. Kompetanse basert på forskerutdanning.
  2. Kompetanse basert på en personlig erfaring med rusproblematikk, eller hjelpe- og behandlingstejenster som er relevante i forskning ved KORFOR.
  3. Kompetanse basert på utdanning og erfaring som kliniker eller leder i de hjelpe- og behandlingstjenestene som er relevante i forskning ved KORFOR.

Hvordan organiserer vi samarbeidsforskningen?

Ved KORFOR vil vi fremme samarbeidsforskning i tre ulike former. Hver av disse formene har sine spesifikke formål og vilkår for å kunne fungere på en god måte:

KORFORs referansegruppe

KORFORs referansegruppe består av representanter med alle de tre typer kompetanse som er omtalt ovenfor. Forskere, ledere og fagpersoner representerer de organisasjonene de er en del av. Personer med egenerfaring som brukere eller pårørende, er utpekt av og representerer de bruker- og pårørendeorganisasjonene de er medlem av. 

Referansegruppen skal gi råd til KORFOR-ledelsen om hvilken profil forskningen ved KORFOR bør ha.

Medlemmene i referansegruppen

Randi Mobæk (Helse Stavanger HF)

Arild Opheim (Helse Bergen HF)

Unni Østrem (Helse Fonna HF) 

Inger Eide Robertson (KORUS Vest)

Gerd Jacobsen (A-larm)

Trond Erik Grønnestad (Universitetet i Stavanger)

Christian Moltu (Helse Førde HF)

Trude Lønning (Sandnes kommune)

Johanna Stueland Bjørkavåg (Haugaland A-senter)

Reidun Borsheim Riskadal (Ivareta)

 

KORFOR forskningskontakter

KORFOR har etablert en fast kontaktperson (med stedfortreder) i alle de bruker-/pårørende- og fagorganisasjoner som er relevante for KORFORs forskningsområder. Det er de relevante organisasjonene som peker ut sine forskningskontakter, og kontaktene står som representanter for sine organisasjoner. 

For alle nye prosjekt skal vi gjøre en vurdering av om prosjektet skal legges fram for KORFORs forskningskontakter. Aktuelle prosjekter legges fram for de forskningskontaktene som er relevante i forbindelse med prosjektets tema og design.

Forskningskontaktenes oppgave er å komme med innspill og gi råd til prosjektleder om formulering av forskningsspørsmål, valg av design på studien, sammensetning av forskningsgruppen og øvrige deler av prosjektbeskrivelsen. 

Direkte prosjektmedvirkning

I KORFOR er det et mål å involvere personer med brukererfaring eller klinikerkompetanse så ofte og så mye som prosjektenes tema og design tillater. Det er et krav til alle prosjektledere at de allerede i første fase av planleggingen av et prosjekt vurderer og beskriver om og i tilfelle hvordan personer med slik kompetanse skal delta i prosjektet. 

Last updated 6/28/2024