Demensskole bidrar til nedgang i depresjon
Personer med demens som deltar på demensskole opplever færre symptomer på depresjon og økt livskvalitet, viser ny studie.
Å få en demensdiagnose er en stor påkjenning for den som rammes. Sykdommen kan ikke helbredes og den forverres som regel over tid. Også de pårørende opplever en stor belastning.
– Våre funn viser at deltakelse på Demensskolen gir nedgang i depressive symptomer, økt egenvurdert helse og at kognisjonen holder seg stabil over en lengre periode, sier Ingelin Testad, professor og prosjektleder for studien ved Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM).
Ifølge Testad finnes det svært få tilbud til denne pasientgruppen. Hun mener resultatene synliggjør hvor viktig tilbudet om brukerskole er, for personer med demens.
Behov for oppfølging i sårbar fase
Majoriteten av deltakerne i studien bodde hjemme uten noen form for oppfølging fra helsetjenesten.
– Når man nylig har fått påvist demenssykdom er man ekstra sårbar. Manglende oppfølging og informasjon fører til at svært mange mennesker med demens møter sykdommen alene og har mange ubesvarte spørsmål, sier Testad.
Depressive symptomer hos personer med demens i tidlig fase er vanlig, og kan føre til vansker med å tilpasse seg og mestre sykdommen.
– Det sosiale aspektet ved Demensskolen, at man får møte andre i samme situasjon, har stor betydning for hvordan deltakerne opplever hverdagen, sier Testad.
Stabil hukommelse og konsentrasjon
Studien viser at konsentrasjonen, oppmerksomheten og hukommelsen, såkalte kognitive funksjoner, holdt seg stabil blant deltakerne gjennom hele den fire måneder lange oppfølgingstiden. Ifølge Martine Kajander, stipendiat ved SESAM, er det oppsiktsvekkende. Vanligvis svekkes den kognitive funksjonen, også i tidlig fase av demens.
– Vi har fortsatt ingen kur mot demens, derfor er alle virkemidler som kan bidra til å forsinke nedgangen i kognitive funksjoner svært viktig, både for personen selv, deres pårørende og for samfunnet som helhet, sier Kajander.
Opplever bedre helse
Demensskolen er et helsefremmende kurs tilrettelagt for personer med demens. Deltakerne får informasjon om viktigheten av et sunt kosthold og fysisk aktivitet. Etter deltakelse på Demensskolen viser funnene at deltakerne opplever helsen sin som bedre. Både deltakerne og deres pårørende føler seg mer motiverte til å spise sunnere og å være mer fysisk aktive.
– Det mener vi kan bidra til å forebygge tilleggssykdommer som er vanlige i senere stadier av demenssykdommen, sier Kajander.