Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Flytende kost og mat som smelter i munnen

Denne brosjyren handler om mat som er flytende eller smelter i munnhulen. Flytende kost brukes ofte ved forsnevringer eller trange partier i spiserøret, tyggeproblemer og ved sårhet i munnhulen.

3 glass med smoothie og frukt

Man må ha kunnskap og planlegge godt for at flytende kosten skal bli variert og appetittvekkende, og for at den skal inneholde tilstrekkelig med næringsstoffer, spesielt proteiner.

Det kan være lurt å ta et multivitamin-mineraltilskudd dersom kosten blir ensidig og/eller ved et lavt totalt energiinntak (< 1500 kcal/dag).

Dersom du har gått mye ned i vekt, eller skal bruke flytende kost i over en uke, bør du følges opp av klinisk ernæringsfysiolog for å få kosten spesielt tilpasset deg.

Utstyr du kan trenge for å lage flytende mat på egen hånd

  • Stavmikser og blender er nyttig å ha når man skal lage flytende kost.
  • Dersom maten skal være helt fri for biter, trenger du også en sil eller sikt.

Måltider og matvarevalg

Hvor mange måltider du trenger hver dag er avhengig av størrelsen på måltidene og behovet ditt for energi og protein. Det anbefales å spise 4 hovedmåltider og minst 2 mellommåltider daglig. Dette gir også økt variasjon i kostholdet.

Se oppskrifter på forslag til dagsmeny og måltider senere i brosjyren.

Frokost, lunsj og kveldsmat

Som alternativ til brødmåltid kan du spise for eksempel velling/utspedd grøt, suppe, yoghurt eller smoothie.  

Middag

De fleste matvarer kan moses og gjøres flytende dersom de tilsettes nok væske. Bruk kokekraft, buljong, fløte, saus eller melk.

Suppe bør tilsettes en proteinkilde, for eksempel kjøtt, kylling, fisk og egg, i tillegg til potet og grønnsaker (most med stavmikser eller i blender). Supper kan jevnes med for eksempel fløte, mel, maisstivelse, potetstappepulver eller avokado.

Kjøtt og fisk

Kjøtt: Alle typer kokt kjøtt eller kylling som lar seg mose. Farsemat som for eksempel kjøttboller, kjøttkaker, kjøttdeig, pølser uten skinn, lever og leverpostei.

Fisk: Alle typer kokt fisk, fiskeboller, fiskepudding, fiskekaker og fiskegrateng.

Grønnsaker

Kokte grønnsaker, som potet, kålrabi, gulrot, pastinakk, sellerirot, persillerot og blomkål. Tomat, skrellet agurk, frossen spinat, avokado, selleri, brokkoli, squash, bønner, erter, linser, aubergine, ulike frosne grønnsaksblandinger, med mer. 

Dessert

Bruk gjerne dessert etter hvert middagsmåltid. Orker du ikke dessert til selve middagen, kan du ha desserten som et eget måltid.

Eksempler: Supper av bær/frukt eller fruktgrøt med fløte, frisk eller hermetisk frukt som er most, gelé, yoghurt, fromasj, puddinger, iskrem, milkshake, og smoothie. Ha gjerne litt krem, vaniljesaus eller iskrem som tilbehør der det passer.

Mellommåltider

Søt eller syrnet melk, yoghurt, drikkeyoghurt, iskrem, milkshake, smoothie, eggedosis, gelé med vaniljesaus, pudding, fromasj, suppe, hjemmelaget næringsdrikk og industriframstilt næringsdrikk. Meieriprodukter kommer i typer med ekstra protein og energi, velg gjerne disse. Unngå lettprodukter.

Drikke

Velg næringsrik drikke framfor vann, også til måltidene:

Søt og syrlig melk med eller uten smak, drikkeyoghurt, milkshake, smoothie, sjokolademelk, kakao med krem, saft, juice, nektar, havresuppe med saft, brus og saftliknende næringsdrikker fra apoteket.

Berike maten

Berike mat med næringstilskudd (fra apotek)

Næringspulver kan brukes for å berike maten med energi, protein og andre næringsstoffer. Disse har nøytral smak og lukt. Følg instrukser og dosering som angitt på forpakningen. Bruk gjerne fullverdige varianter som inneholder flere næringsstoffer (Resource Complete og Nutrison Powder).

Det finnes også proteinpulver (Fresubin proteinpulver og Protifar) og energipulver (Resource energipulver og Fantomalt). Det er også mulig å berike med flytende næringsdrikker med nøytral smak eller Calogen/Fresubin 5 kcal shot (fettemulsjon).

Berike mat med vanlige matvarer

Fete, flytende meieriprodukter som helmelk, fløte, rømme, creme fraiche og smør kan tilsettes i suppe, velling/utspedd grøt, saus, stapper, yoghurt og lignende. 1 spiseskje kremfløte gir 40 kcal, 1 spiseskje seterrømme eller creme fraiche gir ca. 30 kcal, og 1 spiseskje smør/margarin gir 100 kcal.

Olje, for eksempel raps- eller solsikkeolje, kan også brukes til å berike det meste med ekstra energi. Dette er oljer som er helt nøytrale i lukt og smak. 1 spiseskje gir 100 kcal.

Et egg kan tilsettes per porsjon velling/suppe før servering. Eggene må være norske hvis de skal brukes i rå tilstand. 1 egg gir ca. 80 kcal, 1 eggeplomme gir ca. 60 kcal.

Næringsdrikker

For å sikre et tilstrekkelig inntak av energi og protein kan det være lurt å drikke minst 1-2 næringsdrikker daglig.

Næringsdrikker fra apoteket finnes i mange ulike varianter og smaker. Noen er juiceliknende, andre er melkeliknende. Prøv ulike typer og smaker for å finne de du liker best. De melkeliknende inneholder mer protein og bør være førstevalget.

Næringsdrikkene smaker best avkjølt, gjerne med isbiter. De kan også brukes i smoothie eller varmes opp (ikke kokes). Næringsdrikk med vaniljesmak kan brukes i stedet for vaniljesaus på desserter og kaker.

Medisinske næringsprodukter kan fås på blå resept ved noen tilstander og sykdommer. For at blå resept skal gi rett til refusjon, må fastlege eller sykehuslege sende søknad til HELFO.

Det er også mulig å øke energiinnholdet ved å tilsette sukker, honning, sirup og lignende. 1 pose sukker (5 g) gir 20 kcal, mens 1 spiseskje gir 50 kcal. 1 spiseskje honning/sirup gir 60 kcal. 

Forstoppelse 

Flytende kost kan lett bli fiberfattig og medføre treg mage. For å forebygge dette er det viktig med frukt og grønnsaker, svisker, fiberrik velling og grøt (laget av for eksempel grov barnegrøt, havremel, byggmel eller sammalt fin hvete). Det er også bra å bruke sure melkeprodukter hver dag, for eksempel kulturmelk, Biola, Kefir eller yoghurt.

Oppfølging

Kroppsvekten din er et godt mål på om du får dekket energibehovet. Holder vekten seg stabil, får du i deg nok energi. Går du derimot ned i vekt, må du øke matinntaket ved å øke antall måltid, berike maten mer og eventuelt øke antall næringsdrikker. Det kan være lurt å veie seg på samme vekt én gang i uken. Ta kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysiolog dersom vekten går ned. Husk at det er normalt med noe variasjon i vekten i forbindelse med forstoppelse, dehydrering og ødem.

Har du diabetes, melkeproteinallergi, laktoseintoleranse eller annen tilstand/sykdom som kompliserer matinntaket, bør du henvises til klinisk ernæringsfysiolog slik at den flytende kosten kan tilpasses deg og din situasjon.

Menyforslag

Dette menyforslaget dekker det gjennomsnittlige energibehovet for en voksen person på 70 kg med lavt aktivitetsnivå (ca. 2100 kcal og ca. 70 g protein).

Frokost

3 dl havrevelling, 1 ½ dl appelsinjuice og kaffe/te med 2 spiseskjeer energipulver. Tilsett sukker og fløte etter ønske.

Mellommåltid 

1 beger yoghurt uten biter og 1 ½ dl eplejuice.

Lunsj med dessert

2 ½ dl fiskesuppe med ca. 50 gram moset fisk, 1 potet, grønnsaker, 1 spiseskje rapsolje. En skål varm fruktsuppe med 2 spiseskjeer energipulver.

Middag med dessert

2 ½ dl jevnet kraftsuppe med ca. 50 gram moset kjøtt, 1 potet og grønnsaker, 1 spiseskje rapsolje. 2 dl sitronfromasj.

Kaffe

Milkshake + kaffe eller te med 2 spiseskjeer energipulver. Sukker og fløte etter ønske.

Kvelds

3 dl havrevelling (samme som til frokost eller annen velling for variasjonens skyld) og 1 ½ dl eplenektar.

Oppskrifter (2 porsjoner)

4 ss havremel eller barnegrøt
4 dl helmelk
4 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver
1 ss olje nøytral smak

Mel og melk vispes godt sammen og kokes i noen minutter. Berikningspulver og olje tilsettes, og vellingen spes eventuelt ut med litt melk til passende konsistens. Tilsett salt og sukker etter ønske. Vellingen kan også lages med andre melsorter. for eksempel byggmel eller fin sammalt hvete.

2 ss myk margarin eller smør
1 ss semulegryn
6 dl helmelk
salt
sukker

Smelt margarin/smør i en kasserolle. Tilsett melk og visp inn semulegryn. Kok opp under omrøring, småkok i 10-15 minutter. Smak til med salt og sukker.

3 dl yoghurt
3 dl appelsinjuice
2 dl frosne bringebær
2 ss havregryn
20 ss rapsolje
eventuelt sukker

Bland godt med stavmikser eller i en blender. Smak til med sukker. Appelsinjuice og bringebær kan erstattes med annen juice og andre frosne eller friske bær.

OBS! En del frosne importerte bær må varmebehandles før de spises, les på pakningen.

Supper (2 porsjoner)

1 liten løk
2 poteter
1 gulrot           
½ liten purre               
1 ss olje
½ ss hvetemel
5 dl vann
1 fiskebuljongterning
100 gram torsk
1 dl fløte/helmelk
salt og pepper

Grønnsakene skrelles, skjæres i terninger og freses i olje til løken er blank. Mel drysses på, vann og buljongterning tilsettes. Rør forsiktig under oppkoking. Tilsett fisken og la suppen trekke i 10-15 minutter. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Suppen moses med stavmikser eller i blender og fortynnes til rett konsistens med vann, kraft eller melk. Siles ved behov. Suppen kan også lages med andre typer fisk.

100 gram oksekjøtt (helst kjøttdeig eller karbonadedeig)
1 liten løk
3 ss olje
2 gulrøtter
2 poteter        
½ liten purre
1 liten bit kålrot         
7-8 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
1 ts pepper

Brun kjøttdeig og løk i olje før du har det over i en gryte. Tilsett vann, grønnsaker i små biter, buljong og pepper og la suppen koke til alt er mørt, ca. 30 minutter. Mos suppen med stavmikser eller i hurtigmikser. Siles ved behov. Du kan også tilsette 1 spiseskje tomatpuré og ½-1 teskje paprikapulver til suppen. Andre rotgrønnsaker kan også brukes i suppen.

1 ss rapsolje
1-1,5 søtpotet (250 g)
1 gulrot
0,5 grønt eple
0,5 rødløk
1 hvitløksfedd
5 g (1 cm) frisk ingefær
0,5 rød chili eller 2 ts chilipulver
¼ ts malt spisskummen
0,5 ts malt koriander
3 dl grønnsaksbuljong
1-1,5 dl naturell yoghurt
1 dl melk
¼ lime

Del chilien på langs og ta ut frøene. Skrell og skjær opp søtpotet, gulrot, eple, rødløk, hvitløk, chili og ingefær. Ha 2 ss rapsolje i en kjele og tilsett rødløken. La det frese et par minutter til rødløken er blank og myk, tilsett deretter hvitløk, chili, ingefær, malt koriander og spisskummen. La det surre i et par minutter og tilsett deretter grønnsaksbuljong, søtpotet, gulrot og eplebiter. La det koke i 20 minutter, til grønnsaksbitene er møre. Jevn suppen med en stavmikser eller blender. Rør inn yoghurt og melk til slutt. Smak til med limesaft.

1 glass soltørkede tomater (ca. 85 g tomater)
1 fedd hvitløk
1,25 dl konsentrert kyllingkraft
2,5 dl kokosmelk
1 boks røde linser i lake
Pepper

Mos de soltørkede tomatene (sil bort oljen) og hvitløken i en foodprossesor. Stek dette i en gryte på middels varme i ca. 5 minutter før du har i kraft. Tilsett kokosmelk og la den få et oppkok. Hell av laken på linsene og la de putre i 10 minutter. Smak til med pepper.

1 lite blomkålhode
2 ½ dl vann
2 ½ dl helmelk
2 ss myk margarin/smør
2 ss hvetemel
4 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver

Blomkålbukettene kokes møre i vannet. Margarin smeltes og hvetemel tilsettes. Spe med melken under omrøring. Kokes et par minutter. Tilsett blomkål, kokevann og berikningspulver. Moses med stavmikser og siles ved behov. Du kan bruke andre grønnsaker i stedet for blomkål, for eksempel spinat, brokkoli, gulrot eller potet.

½ kg gulrøtter
1 liten løk       
1 hvitløksbåt               
1 ss olje                           
3 ½ dl vann                  
1 buljongterning
1 laurbærblad             
¼ ts pepper  
1 dl fløte

Grønnsakene skrelles, skjæres i biter og freses i olje til løken er blank. Tilsett vann, buljongterning, laurbærblad og pepper. Kokes på svak varme i 20 minutter. Suppen moses deretter med hurtigmikser eller stavmikser og fløte tilsettes. Siles ved behov. Suppen kan proteinrikes med 4 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver. Serveres varm eller kald.

3,5 dl vann                           
1 buljongterning                 
1 moden avokado               
1 dl fløte       
1 ss presset sitron   
Salt og pepper          

Kok opp vannet og løs opp buljongterningen. Avkjøl. Del avokadoen i to, ta ut steinen og skjær fruktkjøttet i terninger. Mos fruktkjøttet sammen med fløte i hurtigmikser eller med stavmikser. Visp buljongen inn i mosen. Smak til med salt, pepper og sitron. Sil ved behov. Sett suppen i kjøleskapet i minst et par timer. Suppen kan tilsettes 4 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver, eller 100 g kokt og moset kyllingfilet.

100 g kylling eller skinke på boks
1 ss olje
1 liten løk
4 poteter
½ liter vann
1 buljongterning
½ boks med mais
1-2 dl fløte/helmelk
½ ts muskat, salt og pepper

Kjøtt og løk skjæres i biter og freses lett i oljen til løken er blank. Tilsett skrelte poteter skåret i terninger. Ha i vann og buljongterning. La suppen koke til kjøttet og potetene er møre, cirka 15 minutter. Tilsett mais og kok videre i 5 minutter. Ha til slutt i fløte/melk og smak til med muskat, salt og pepper. Mos suppe med stavmikser eller i hurtigmikser, og sil ved behov. Suppen kan fortynnes til rett konsistens med litt vann, kraft eller melk.

Drikke, mellommåltid og dessert

God buljong (1 porsjon)

Løs opp ½ buljongterning i 2 dl kokende vann. Ta kasserollen til side og tilsett 2-4 ss kremfløte. Du kan variere smaken ved å bruke ulike typer buljong.


Rett i koppen-suppe (1 porsjon)

med fullverdig berikningspulver:

Lages etter anvisning på posen. Siles ved behov.

2 ss berikningspulver vispes inn i suppen.


Leskende kaffedrikk (1 porsjon)

1-2 ts pulverkaffe, ½ dl energipulver helmelk. Hell over kaffeblandingen.


Eggedosis (1 porsjon)

1 egg, ½ ss sukker og ½ dl energipulver

Alt vispes til eggedosis i hurtigmikser.


Fruktsuppe – 1 porsjon

2 halve hermetiske frukter eller 1 dl fruktcocktail, ½ dl fruktsaft og ½ dl energipulver.


Milkshake med is (1 porsjon)

1 ½ dl helmelk, 2 ss iskrem og 2 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver. Alt blandes med stavmikser og siles ved behov.


Milkshake med frukt (1 porsjon)

2 dl helmelk, ½-1 hermetisk frukt eller ½ dl fruktcocktail og 2 ss 2 ss fullverdig berikningspulver eller proteinpulver. 


Sjokoladestyrken (1 porsjon)

2 kuler vaniljeis, 1 dl helmelk, 2 ss kakao og 1 egg. Blandes med stavmikser.


Morgenfriskus (1 porsjon)

1 egg, 1 ts honning (eventuelt sukker), ½ dl kremfløte og 1 dl appelsinjuice. Alt blandes med stavmikser.


Eplesuppe (3 posjoner)

2 store epler, 4 dl vann, 4 dl eplejuice, 2 ss potetmel + 1 dl vann, sukker og kanel. Fjern kjernehus og skall og del eplene i båter. Kok båtene i eplejuice og vann. Smak til med sukker og kanel og jevn med potetmel (rørt ut i 1 dl vann). Server med en kremklatt.

Syltetøysuppe (4 porsjoner)

3 dl syltetøy uten hele biter, 9 dl vann, 1 ½ ss potetmel + 1 dl vann, sukker og vaniljekesam. Kok opp vannet. Ha i syltetøy og rør rundt. Jevn med potetmel (rørt ut i 1 dl vann). Gi det et kort oppkok. Suppen kan spises både varm, lunken og kald. Ved å tilsette vaniljekesam (1/2 dl per porsjon) økes både energi- og proteininnholdet.

Fruktsuppe av tørket frukt (4 porsjoner)

2 dl tørket frukt; svisker, aprikoser, rosiner, 9 dl vann, ½ dl sukker, 1 ss potetmel + 1 dl vann.

Kok frukten i vann i 20 minutter. Ha frukt og vann i en blender eller bruk stavmikser og mos til en jevn blanding. Jevn med potetmel (rørt ut i 1 dl vann) og gi suppen et raskt oppkok. Smak til med sukker.  

Flere oppskrifter

Sist oppdatert 25.01.2024