Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Til deg som skal reise hjem fra nyfødtintensiv

Her har vi samlet informasjon som er aktuell når dere reiser hjem fra nyfødtintensiv.

Nyfødt baby som sover. Bilde.

Her kan du få gode råd om amming og ernæring: Amming og mat til spedbarn - Helsenorge 

Noen familier drar hjem og har avsluttet all behandling hos oss, mens andre får oppfølging gjennom NAST (Nyfødtavdelingens ambulerende sykepleiertjeneste).

  • Hvis barnet er i NAST, har du åpen retur. Da kan dere kontakte ansvarshavende sykepleier på nyfødtintensiv hele døgnet. 
  • Hvis barnet ikke er i NAST, kontakter dere fastlege hvis barnet blir sykt. Utenom fastlegens åpningstid kontakter dere legevakten. Ring legevakten på telefon 116117 hvis det haster med å få hjelp med sykdom eller skader. De hjelper deg å vurdere om du skal komme til legevakten. De gir også råd og veiledning på telefonen.
  • Hvis det står om livet, skal du ringe 113. 

Rhinovirus, RS- virus og influensavirus gir vanligvis ikke alvorlig sykdom hos voksne og større barn. Premature og andre som har vært syke i nyfødtperioden kan bli alvorlig syke av disse virusene.

Derfor er det viktig med forhåndsregler:

  • Unngå besøk av barn og voksne som er syke eller forkjølet.
  • Unngå å ta barnet med på steder med økt risiko for smitte, for eksempel kjøpesenter og store forsamlinger.

Selv om dere tar forhåndsregler, kan dere bli syke. Dere er spesielt utsatt i vintersesongen dersom det er søsken i barnehage og skole. Hvis foreldre og søsken blir syke anbefaler vi at dere følger rådene for å unngå å smitte andre.

Hostevaner

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre
  • Prøv å hoste eller nyse i et papirtørkle som du kaster etterpå, eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
  • Utfør håndhygiene etter all kontakt med luftveissekret eller gjenstander som kan være forurenset med dette. 

Vask hendene

  • God håndhygiene er viktig for å unngå å bli smittet eller å smitte andre. Bruk av engangslommetørklær eller håndvask etter du har pusset nesen eller hostet på hendene er viktige tiltak.
  • God håndhygiene er viktig for alle som er i hjemmet. Vask hendene med såpe og vann, eller desinfiser med desinfeksjonssprit.

Dersom mor ammer vil antistoffer gå over i morsmelken og beskytte barnet. Mor kan derfor være sammen med barnets søsken som normalt. Noen foreldre vil bruke munnbind for å beskytte den nyfødte. Her velger dere selv hva som er riktig for dere.

Det viktigste er å forebygge. Du kan lese mer om det her (helsenorge.no)

Vaksine mot influensa og kikhoste

Vaksine mot influensa anbefales til prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder til 5 år. Det anbefales at begge foreldre tar influensavaksine.

Vaksine mot kikhoste er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. I dag anbefales det også at voksne revaksineres hvert tiende år. Dette gir beskyttelse mot sykdommen og vil i tillegg redusere  smittepresset i befolkningen. Særlig nyttig vil det være at foreldre og søsken til nyfødte er beskyttet gjennom vaksinasjon. Les om revaksinering mot kikhoste her (helsenorge.no)

 

Alle spedbarn og spesielt premature har følsomme slimhinner i luftveier og lunger. De er derfor mer utsatt for lungesykdommer som bronkiolitt og lungebetennelse.

Tobakksrøyk irriterer luftveiene og unngås der barnet oppholder seg. Nikotin i snus går over i morsmelk.

Dersom du ikke klarer å slutte, er det best å ta røyken eller snusen like etter at du har ammet og brystet er tomt. Da går mest mulig nikotin ut av kroppen før ny melk blir produsert til neste måltid.   

Her kan du få gode råd om sikkerhet for nyfødte og spedbarn:

Sikkerhet for nyfødte og spedbarn - Helsenorge 

Det anbefales at for tidlig fødte barn får de vaksinene som er i vaksinasjonsprogrammet. Vaksinene gis til vanlig tid, dvs. etter kronologisk alder. Det er viktig at barna får disse vaksinene for å unngå smitte. Vaksinene gis på helsestasjonen. 

For tidlig fødte barn har økt risiko for sykehusinnleggelse ved influensa. Risikoen er høyest for barn født før uke 32 i svangerskapet. Premature barn anbefales årlig influensavaksine fra de er 6 måneder (kronologisk alder) og opp til 5 år.

Influensavaksine til barn - FHI

Barn med fødselsvekt over 1000 gram eller ga 28 uker, og som har hatt et ukomplisert forløp i nyfødtperioden, følges opp med vanlige konsultasjoner på helsestasjonen i hjemkommunen.

Barn med fødselsvekt under 1000 gram eller ga 28 uker følges ofte opp med hyppigere konsultasjoner hos helsesøster og lege på helsestasjonen. Mange kommuner har ressurshelsestasjon med ekstra fokus på premature.

I tillegg blir barn med fødselsvekt under 1000 gram fulgt opp på Barnepoliklinikken på sykehuset etter følgende skjema:

  • 1-2 måneder etter utreise: Time på barnepoliklinikken med overlege fra nyfødtintensiv sammen med fysioterapeut. Sykepleier fra NAST og klinisk ernæringsfysiolog eller andre aktuelle er gjerne også med her.
  • 3 måneder korrigert alder: Time barnepoliklinikken med overlege fra nyfødtintensiv og skåring med verktøy som HINE og GMA.
  • 6 måneder korrigert alder: Time hos lege på barnepoliklinikken.
  • 12 måneder korrigert alder: Time hos lege på barnepoliklinikken
  • 3 år kronologisk alder
  • 5 år kronologisk alder

Utover dette blir barnet evt. fulgt opp etter individuell vurdering.

Ved samsoving bør du følge disse rådene:

  • At mor/far ikke røyker eller snuser
  • At barnet ikke er født for tidlig
  • At mor/far ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
  • At foreldresengen er bred og har en fast madrass
  • Barnet må ha egen liten og lett barnedyne (unngå pute mm)
  • Sørg for at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk
  • Spedbarnet må ikke sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen.

Kilde: Landsforeningen uventet barnedød.

Her kan du se en video om trygg samsoving med nyfødte.

Her er en video om samsoving fra Landsforeningen uventet barnedød.

Landsforeningen uventet barnedød

 

Helsestasjonen

Du kan du henvende deg på helsestasjonen hvis du får problemer med ammingen etter hjemreise.

Helsestasjonen gir ammeveiledning og veiledning om ernæring. Helsestasjonen kan også gi foreldreveiledning, ekstra samtaler og oppfølging ved behov. 

Ved utskrivelse får helsestasjonen får helsestasjonsrapport fra sykepleier og epikrise fra lege på nyfødtintensiv. 

Ammehjelpen

Du kan også kontakte Ammehjelpen. Ammehjelpen er en frivillig organisasjon som arbeider for å hjelpe mødre som vil amme barna sine. Her kan du lese om ammehjelpen.

Her er en film om fremmedlegemer i halsen til spedbarn

Røde kors

Røde Kors har laget en film som viser basal HLR på spedbarn

Røde Kors

Sist oppdatert 10.02.2025