Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Gode råd ved hjemreise

Det nærmer seg tiden for at barnet deres skal utskrives fra nyfødtavdelingen. Endelig skal dere reise hjem og være en ”vanlig familie”.

Nyfødt baby som sover. Bilde.

For mange er dette noe dere har vært klare for lenge. For andre kan det virke skremmende å ha ansvaret for barnet som har ligget kortere eller lengre tid på sykehuset. Det tar som regel litt tid før man finner rytmen og føler seg helt fortrolig med situasjonen. Vi håper at dere har fått god anledning til å bli kjent med barnet deres i avdelingen, og lært å kjenne barnets signaler. 

En del av de nyfødte og for tidlig fødte kan være spesielt mottakelige for smittsomme sykdommer i tiden etter de er kommet hjem fra sykehuset.
Unngå å utsette barnet for unødig smitte:

Unngå besøk av barn og voksne som er syke eller forkjølet.

Unngå å ta barnet med på steder med økt risiko for smitte, for eksempel kjøpesenter, store forsamlinger, osv.

Er foreldre eller søsken syke:

  • god håndhygiene
  • unngå å hoste eller nyse i barnets nærhet
  • unngå å kysse det lille barnet

Premature har ofte lungeproblemer i nyfødtperioden. Noen er respiratorbehandlet og enkelte har hatt oksygenbehov i flere uker. Alle spedbarn og spesielt premature har følsomme slimhinner i luftveier og lunger. De er derfor mer utsatt for lungesykdommer som f. eks.
bronkitt og lungebetennelse.

Nyfødt baby som sover. Bilde

Tobakksrøyk irriterer luftveiene og er derfor uheldig og må unngås i rommet/boligene der barnet oppholder seg. Snus gir ikke røyk, men lukten kan allikevel irritere barnets slimhinner, og nikotinen går selvsagt over i melken dersom mor snuser. Forskning har vist at nikotininnholdet er fire ganger større i morsmelk enn i morens blod.

Dette skulle være en god grunn for å slutte å røyke. Dersom du ikke klarer det, er det best å ta røyken / snusen like etter at du har ammet og brystet er tomt. Da går mest mulig nikotin ut av kroppen før ny melk blir produsert til neste måltid.   

Det anbefales at for tidlig fødte barn får de vaksinene som er i vaksinasjonsprogrammet. Vaksinene gis til vanlig tid, dvs. etter kronologisk alder. Det er viktig at barna får disse vaksinene for å unngå smitte. Vaksinene gis på helsestasjonen.

Barn med fødselsvekt over 1000 gram eller ga 28 uker, og som har hatt et ukomplisert forløp i nyfødtperioden, følges opp med vanlige konsultasjoner på helsestasjonen i hjemkommunen.

Barn med fødselsvekt under 1000 gram eller ga 28 uker følges ofte opp med hyppigere konsultasjoner hos helsesøster og lege på helsestasjonen. Mange kommuner har ressurshelsestasjon med ekstra fokus på premature.

I tillegg blir barn med fødselsvekt under 1000 gram fulgt opp på Barnepoliklinikken på sykehuset etter følgende skjema:

  • 1-2 måneder etter utreise: Time på barnepoliklinikken med overlege fra nyfødtintensiv sammen med fysioterapeut. Sykepleier fra NAST og klinisk ernæringsfysiolog eller andre akutelle er gjerne også med her.
  • 3 måneder korrigert alder: Time barnepoliklinikken med overlege fra nyfødtintensiv og skåring med verktøy som HINE og GMA.
  • 6 måneder korrigert alder: Time hos lege på barnepoliklinikken.
  • 12 måneder korrigert alder: Time hos lege på barnepoliklinikken
  • 3 år kronologisk alder
  • 5 år kronologisk alder

Utover dette blir barnet evt. fulgt opp etter individuell vurdering.

På nyfødtavdelingen har barnet vært i et miljø med mye sanseinntrykk og stimuli. Personalet på avdelingen har prøvd å redusere stimuli mest mulig. Barnet vil en tid etter utskrivelsen være preget av å ha vært i et miljø med mye lyd, lys og andre stimuli. Det kan dere merke for eksempel ved at barnet reagerer med uro og mistrivsel på nye situasjoner og nye omgivelser. Det er nå svært viktig at dere legger vekt på normal kontakt og samspill når dere kommer hjem.

Barnet trenger mye fysisk og psykisk kontakt og samvær med mor/far/søsken for å utvikle seg. Men det har også behov for ro og pauser innimellom.

Når barnet gråter, er det ikke nødvendigvis fordi det er sultent. Kanskje det vil ha kontakt med deg? Eller kanskje det trenger litt ro, fred og pause fra omgivelsene? Øv deg på å tolke ditt barns signaler! Dette krever øvelse fordi signalene ofte er kortvarige og uklare. Men det er viktig at dere prøver å finne ut av dette. Slik lærer barnet at det kan være med på å påvirke omgivelsene sine. Det er derfor lurt å beskytte for tidlig fødte
barn mot for mange påvirkninger samtidig.

Det kan dere gjøre ved å:

  • ha en rolig og regelmessig rytme i hverdagen
  • introduser barnet for nye mennesker og nye omgivelser gradvis

 

Sist oppdatert 11.06.2024