Hva skjer når du ringer 113?

Noen har vært utsatt for en akutt livstruende sykdom/ulykke. Du er første person til stedet, og ringer 113. På andre siden av telefonrøret hører du stemmen til vår sykepleier som sier:

Medisinsk nødtelefon.

(Sykepleier vil nå gå gjennom startkortet sammen med deg)

–  Hvor er pasient/ulykken?

Du oppgir adressen/stedet hvor hendelsen/ulykken er.

–  Hva er ditt telefonnummer?

Du oppgir telefonnummer (dette er viktig hvis samtale skulle brytes eller du skal ringes tilbake).

–  Hva er problemet? Hva har skjedd? Er pasient våken? Puster pasient normalt?

Du forteller kort om hva som er problemet.

Deretter vil sykepleier stille spørsmål ut fra Norsk indeks for medisinsk nødhjelp for å beslutte hastegrad og respons i forhold til hendelse. Koordinator vil samtidig sende ut ressurs (lege/ambulanse/luftambulanse/båtambulanse) etter behov. Norsk indeks for medisinsk nødhjelp er et verktøy som sykepleier bruker for å gi riktig råd og veiledning under samtalen. Norsk indeks for medisinsk nødhjelp er brukt av alle AMK-sentraler i Norge.