Benskjørhet - intravenøs behandling med zolendronsyre

Endokrinologisk seksjon

Intravenøst behandling med zolendronsyre (Aclasta ©) blir gitt til pasienter som av ulike grunner ikke kan bruke tabletter til behandling mot benskjørhet. Det er vanlig å gi væsken direkte i blodomløpet gjennom en kanyle som settes i en vene (infusjon), med 1-2 års mellomrom.

Innledning

Vi gir Aclasta for å bremse videre beintap og styrke skjelettet, slik at bruddrisikoen reduseres. Behandlingen kan bli gitt hos fastlege, privatpraktiserende spesialister, andre legesenter eller i sykehus.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Aclasta kan påvirke nyrefunksjonen så det er viktig at du drikker godt i forkant ‐ 2‐3 glass vann mer enn vanlig.

Dette gjelder enten du skal ha din første, andre, tredje etc. infusjon med Aclasta. For å forebygge mulige bivirkninger bør du sørge for å ha Paracet i huset (se bivirkninger og komplikasjoner under).

2. Under

Du får en perifer venekanyle, vanligvis i en albuevene. Medisinen gis som en infusjon av 100 ml væske og tar minst 15 minutter. Du sitter i en stol eller ligger mens infusjonen pågår.

Gjør det vondt ?

Du vil kjenne et stikk i armen når det bli lagt inn en perifer venekanyle, ellers vil du ikke merke noe.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det hele vil ta ca. en halv til en time. Selve infusjonen tar minst 15 minutter. Du behøver ikke vente etter at infusjonen er satt.

3. Etter

Når Aclasta er satt kan du reise hjem.

Kontroll oppfølging

Hvor ofte du skal følges opp avhenger av hvor alvorlig osteoporosen er og hvor mange brudd du har hatt. Noen følges opp årlig, andre annethvert år og enkelte hvert 3. år. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle ut fra blodprøver og beinmåling.

Ofte stilte spørsmål

Om jeg skulle reagere på medisinen, når vil jeg merke det?

Det vanligste er at reaksjonen (feber, vondt i kroppen, lett influensafølelse) kan komme om kvelden den dagen Aclasta er satt, om natten eller dagen etter. Det er sjelden bivirkningene varer utover 3‐4 dager.

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.