Konisering - fjerning av celleforandringer på livmorhalsen
Konisering vil si at vi fjerner den ytre delen av livmorhalsen. Dette blir gjort når det er påvist celleforandringer som bør fjernes. Når du har fjernet denne ytre delen av livmorhalsen, regner vi med at du er ferdigbehandlet for celleforandringer. Du skal likevel ha jevnlige kontroller i etterkant.
Dersom vevsprøver fra livmorhalsen din bekrefter mistanke om celleforandringer, anbefaler vi en mindre operasjon for fjerning av livmorhalsen.
Før
Under
Konisering er en skånsom behandling. En kjegleformet bit ytterst på livmorhalsen blir fjernet med en liten elektrisk slynge. Ettersom det dannes et sår, vil det være en viss risiko for blødning.
Etter
Dersom det blør etter koniseringen, blir det ofte lagt inn en spesiell tampong i skjeden som skal forhindre påfølgende blødning. Denne fjerner du selv etter 4 timer, etter avtale med legen. Noen ganger legger man inn en liten spesialbandasje (surgicel) som skal forhindre blødning. Denne skal ikke fjernes, men kommer ut av seg selv etter noen dager. Den kan da se klumpete eller gele-aktig ut, dette er normalt.
Som regel har konisering liten betydning for senere svangerskap, men det er en liten økt risiko for fødsel før termin. Risikoen øker dersom man må ha gjentatte koniseringer.
Etter konisering er det viktig å unngå basseng, karbad, tampong og samleie i 2 uker, eller så lenge du blør eller har blodtilblandet utflod.
Biten som er skåret bort, sendes til undersøkelse. Du vil få informasjon om prøvesvaret etter noen uker. Oppfølging videre avhenger av prøvesvaret.
Det anbefales i de fleste tilfeller kontroll med livmorhalsprøve med HPV-test etter 6 måneder. Dersom celleforandringene ble fritt fjernet, det vil si at ingen celleforandringer ble funnet i kanten av det som ble fjernet, kan denne kontrollen gjøres hos fastlege. Dersom celleforandringene strakk seg helt ut mot kantene, eller man er usikker på om alt er fjernet, anbefales det at du får 6-månederskontrollen utført hos gynekolog. Man vil da se på livmorhalsen med kolposkop (forstørrelse).
Oppfølging videre avhenger av resultatet på livmorhalsprøven. Det vanligste er ny livmorhalsprøve etter 3 år. Deretter anbefales livslang oppfølging med livmorhalsprøve hvert 5. år.
Vær oppmerksom
Noen får menstruasjonslignende smerter etter konisering. Det går ca. 3 uker før såret på livmorhalsen gror, og i denne tiden må du regne med økt mengde delvis blodtilblandet utflod. I de 2 første ukene bør du unngå samleie, tampongbruk og store fysiske anstrengelser. Sykemelding i et par dager kan noen ganger være nødvendig.
Hvis det skulle begynne å blø kraftig (det vil si at du må skifte bind ofte), tar du kontakt med avdelingen der inngrepet ble utført. Noen ganger er det behov for å sette et sting for å stoppe blødningen. Blødningsfaren er størst de første dagene etter koniseringen, eller når sårskorpen faller av etter cirka 10 dager. Du må også ta kontakt ved økende smerter og/eller feber.
Kontakt
Østbygget
Gynekologisk poliklinikk
Oppmøtested
Østbygget, 4.etasje. Bruk hovedinngangen.
Besøkstider
- I dag 08:00 - 15:00
Østbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger