Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Manometri og pH (uten/med impedans)

Mage-tarmundersøkelse med 24 timers pH- og trykkmåling i spiserøret

Dette er en funksjonsmåling av spiserøret. Trykkmålingen gir informasjon om hvordan muskulaturen oppfører seg, og hvordan væske/fast føde passerer gjennom spiserøret. Vi undersøker grad av refluks til spiserøret i 24 timer. Da væske lekker opp i spiserøret bare i korte perioder, er det nødvendig at du går med utstyret et helt døgn.

Før

Faste

Det er viktig at du ikke spiser fast føde, drikker eller røyker minst 4 timer før undersøkelsen.

Medisiner

  • 7 dager før undersøkelsen skal du stoppe all syrehemmende medisin, hvis ikke annet står i innkallingsbrevet. Dette gjelder medisiner som for eksempel Ranitidin og Somac.
  • 12 timer før undersøkelsen skal du stoppe med syrenøytraliserende medisiner, som for eksempel Link.
  • 24 timer før undersøkelsen, stopp medisin som hører til gruppene kalsium antagonister og nitrat, for eksempel Cardizem og Monoket.
  • 12 timer før undersøkelsen, stopp beroligende medisiner, som for eksempel Vival.

Snakk med fastlegen din hvis du lurer på om dette er medisiner du bruker, og om det er greit å stoppe dem midlertidig. Du kan ikke få beroligende midler under selve undersøkelsen siden det kan påvirke resultatet av undersøkelsen.

Under

Trykk

Trykkmålingen tar 20-30 minutter. Du får lokalbedøvelse med gel i nesebor. Kateteret blir ført gjennom nesen, svelg, spiserøret og ned i magesekken. Du får vann/saft i munnen som du skal svelge på kommando. Svelg minst mulig utenom kommando.

Refluks-undersøkelse

Et tynt kateter blir ført gjennom nese, svelg, spiserøret og ned i magesekken. Kateteret sender data til en bærbar opptaker, hvor alle data blir lagret. Vi leser av opptakeren senere.

24 timer med kateter

Det viser seg at vi får mest ut av undersøkelsen hvis du er i vanlig aktivitet og utfører dine daglige gjøremål hjemme og/eller på jobb. Helst vil vi at du går tilbake på jobb, evt. gjør forefallende arbeid inne eller utearbeid.

Ikke bruk syrehemmende/nøytraliserende midler eller alkohol i løpet av undersøkelsen, hvis ikke annet blir sagt.

Du kan spise og drikke som vanlig, men utenom måltidene skal du ikke drikke sure drikker, mineralvann eller spise appelsiner.

Trykk på knappen og fyll ut skjema

Hvis du får dine typiske symptomer, må du trykke på knappen på apparatet. Skriv også ned klokkeslettet for hendelsen i skjemaet du får med deg. Dette er svært viktig for tolkningen av resultatet.

Husk også å trykke på knappen og notere klokkeslett for start og slutt av måltid, i tillegg til klokkeslettet for hvile (liggende stilling) og søvn. Dette noterer du i skjemaet.

Hvis det er noe du lurer på det døgnet du går med kateteret, kontakt oss på telefon.

Etter

Etter cirka 24 timer må du komme tilbake med opptakeren og skjemaet. Du vil få skriftlig tilbakemelding om resultatet av undersøkelsen og hva vi anbefaler, hvis ikke annet er avtalt under undersøkelsen. 

Kontakt

Sydbygget Gastromedisinsk avdeling

Kontakt Gastromedisinsk avdeling

Oppmøtested

Poliklinikk:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Bruk hovedinngangen på hovedsykehuset på Våland. Gå inn til venstre og følg skiltene.

Sengepost 4H:

Sydbygget. Benytt hovedinngangen og ta første heis til 4. etasje.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.