Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Dette er årets vinner av forskningsprisen

Inge Joa tildeles forskningsprisen ved Stavanger universitetssjukehus 2024.

Publisert 30.08.2024
En mann og kvinne som holder en plakett
Forskningsdirektør Svein Skeie, prisvinner Inge Joa og viseadministrerende direktør Elisabeth Farbu. Foto: Frida Ripland Moberg, Helse Stavanger.

Inge Joa er utdannet psykiatrisk sykepleier og er sentral i TIPS forskergruppe ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Han er også leder for nasjonalt kvalitetsregister psykisk helsevern voksne. Joa mottar prisen for sitt enestående arbeid innen tidlig intervensjon ved psykose, et felt han har vært en del av siden TIPS-arbeidets oppstart på 1990-tallet.

– Jeg blir både ydmyk og glad for å få prisen. Jeg deler denne med mange. TIPS forskergruppe som nå har holdt på i mer enn 20 år, består av en rekke dedikerte og flotte kollegaer på tvers av fag, som daglig brenner for tidlig intervensjon ved psykose, sier Joa.

Joa understreker at forskning er et lagarbeid, og han er også takknemlig overfor alle brukerne av tjenestene, som deltar i studier og dermed bidrar til å utvikle den psykiske helsetjenesten.

En nøkkelperson innen psykoseforskning

Komiteen har lagt vekt på Joas forskningsresultater over tid. Komiteen fremhevet også hans aktive deltakelse i internasjonale forskningsnettverk, hans evne til å bygge opp sterke lokale forskningsmiljøer, og ikke minst hans omfattende innsats innen undervisning og veiledning.

– Inge Joa har vært en nøkkelperson i utviklingen av tidlig intervensjon ved psykose, både nasjonalt og internasjonalt. Hans arbeid har ikke bare ført til viktige vitenskapelige publikasjoner, men også til konkrete forbedringer i behandlingen av unge med psykiske lidelser. Det er en glede å tildele prisen til en så dedikert og dyktig forsker, sier Svein Skeie, forskningsdirektør ved SUS. 

Motivasjonen bak

For Inge Joa ligger motivasjonen i ønsket om å bidra til å forbedre helsetjenestene for unge med psykiske lidelser.

– Det å få lov til å være med på å utvikle og bidra til bedre helsetjenester for unge med psykiske lidelser er det som motiverer meg mest. Vi vet at psykiske lidelser er de unges lidelse, og jeg håper vår forskning kan være med  å utforme nasjonale strategier for informasjon, opplysning, opplæring, og reduksjon av stigma, spesielt rettet mot unge og risikogrupper, sier Joa.

Mann med briller smiler
Inge Joa. Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger.

Utdrag fra komiteens begrunnelse

Prisvinneren er utdannet psykiatrisk sykepleier og disputerte i 2011 på en avhandling om tidlig oppdaging og intervensjon ved psykotisk sykdom hos unge. Datagrunnlaget i avhandlingen var knyttet til TIPS-arbeidet ved Stavanger universitetssjukehus. Han har deltatt i dette arbeidet siden oppstarten av TIPS på 1990-tallet. Han har vært en drivende kraft, ikke bare i forskningen knyttet til TIPS, men også til undervisning om TIPS og formidling av resultatene fra arbeidet både i faglige sammenhenger og til publikum. TIPS sine informasjonskampanjer og det tilhørende familiearbeidet har vist gode resultater og fått etterfølgelse både nasjonalt og internasjonalt. Kombinasjonen av å være en framstående forsker og underviser og samtidig en dyktig kliniker som evner å trekke fram det beste i tverrfaglig innsats i psykisk helsearbeid, gjør han til en verdig mottaker av Stavanger universitetssjukehus sin forskningspris.

Komiteen har bestått av Bjørnar Gilje, Ingvild Morken og Geir Sverre Braut

Om forskningsprisen

  • Deles ut til forskere/forskningsmiljøer som har bidratt vesentlig til forskning ved Stavanger universitetssjukehus.

  • Pris som har vært delt ut nesten årlig siden 1992.

  • Prisen er på 50 000 kroner og skal brukes til videre forskningsrelatert aktivitet.

  • Årets forskningspris hadde fire nominerte kandidater.

Om TIPS – tidlig oppdagelse og behandling av psykoser

TIPS er et tilbud som arbeider for å oppdage og behandle alvorlige psykiske lidelser så tidlig som mulig. Hovedmålet er å forkorte den tiden det tar fra folk utvikler mulige psykose-symptomer til behandlingen starter. Tilbudet retter seg særlig mot unge mennesker.

Les mer om TIPS på sus.no