Vi er organisert som poliklinikker som gir tverrfaglig spesialisert behandling der substitusjonsbehandling inngår som et deltiltak i et helhetlig rehabiliteringsløp. I tillegg er vi en vurderingsenhet som vurderer etter henvisning pasientens rettighet til LAR-behandling. LAR står for LegemiddelAssistert Rehabilitering. Indikasjon for igangsettelse av LAR-behandling er opoidavhengighet som skal ha hatt et visst omfang og varighet for at substitusjonsbehandling vurderes. Helse- og omsorgsdepartementet har i forskrift bestemt at substitusjonsbehandling som hovedregel ikke skal være førstevalg ved opoidavhengighet, med mindre det etter faglig vurdering anses som det mest egnede og forsvarlig behandlingsalternativ.
Forskrift om legemiddelassistert rehabilitering (LAR-forskriften)
Begrunnelsen er at legemidlene som brukes i LAR-behandlingen er sterkt avhengighetsskapende og vil kunne utgjøre livsvarig behandling for noen.
LAR Helse Stavanger har blant annet ansvar for inn- og utskriving fra LAR, kartlegging og oppfølging av avhengighetsproblematikk, somatisk- og psykisk helse i nært samarbeid med pasientens fastlege, helse- og sosialtjeneste og eventuelt annen spesialisthelsetjeneste. I tillegg har vi ansvar for oppfølging av den medisinske behandlingen frem til pasienten er stabilisert.
Henvisning til LAR-behandling
Nyttige lenker
Nasjonal forskrift, retningslinjer og veiledere
LAR forskrift
Nasjonale retningslinjer for LAR – behandling
Nasjonale retningslinjer for gravide i LAR og oppfølging av familien frem til barnet når skolealderen
Nasjonal retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP-lidelse sentralt
Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne