Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Sykehuslegene

Her svarer leger og andre eksperter ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) på det du lurer på om ulike tema innen helse. Du finner sendingene her eller der du vanligvis hører podkast.

Under kan du se oversikt over alle sendingene. Trykk deg inn på det temaet du vil se.

Du finner også de fleste sendingene som egne podkastutgaver der du hører på podkast til vanlig - som iTunes eller Spotify. Søk etter "Sykehuslegene".

Spørsmål eller ønsker? Send det inn til oss på kommunikasjon@sus.no.
(Husk at du ikke må sende oss sensitive opplysninger om deg selv eller andre).

Sykehuslegene på Spotify

Sykehuslegene på Itunes

Sykehuslegene på Acast

Sesong 2 (2020/2021): Hjernen

Unge mennesker rammes - og flere kvinner enn menn. Multippel sklerose, også kalt MS, er tema i denne episoden. Heldigvis er forskningen på MS i rivende utvikling, og det er stor forskjell å få denne diagnosen nå sammenlignet med for ti år siden. Overlege Alok Bhan ved nevrologisk avdeling svarer på det du lurer på om sykdommen.

Hør episoden på Spotify

Les nettsak med gode råd her.

Episode 1: Stress

Pandemi øker stressnivået hos mange. Men vet du hvordan du skiller mellom positivt og negativt stress? Vi har laget to podkastepisoder om stress og rus. Denne første episoden handler om stress i seg selv, der du får du gode tips til hvordan du kan takle stress. Det er ekspertene ved Stavanger universitetssjukehus, psykolog Egon Hagen og avdelingsoverlege Melissa Weibell som gir rådene.

Hør episoden på Acast

Hør episoden på Spotify

Episode 2: Stress og rus  - alkohol

Er det greit å stresse ned med et glass vin? Vi har laget to episoder om stress - og dette er den andre delen, som handler om alkohol, stress og pandemi. For desember er måneden nordmenn drikker mest alkohol. Samtidig har vi en pandemi gående, som fører til mer usikkerhet hos oss alle. Vi får noen gode råd til hvordan vi kan tenke rundt alkohol når vi er stressa og hvordan vi kan ta praten med noen vi kanskje er bekymret for.

Hør episoden på Acast

Hør episoden på Spotify

Det er viktig å understreke at informasjon om koronasituasjonen oppdateres fortløpende. Det er ingen som har mye erfaring med korona og gravide, men vi svarer her utifra den litteraturen som har vært tilgjengelig fram til den datoen vi laget sendingen.

Her finner du en skriftlig versjon av alle de tre delene.

Del 1: Kreft og korona

Kreftpasienter er en risikogruppe som er utsatt for koronasmitte. Kreftspesialister ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) svarer derfor på ofte stilte spørsmål om kreft og krefttilbudet på SUS. I denne første delen møter du Bjørnar Gilje, avdelingsoverlege ved avdeling for blod- og kreftsykdommer (ABK) og avdelingssykepleier Marie Røkenes Dyrøy ved hematologisk post 2K og hematologisk dagbehandling.

Informasjonen som gis her er status som ekspertene har kunnet lese seg opp på per 15. april 2020.

Se hele episoden her

Del 2: Lungekreft og korona

Lungekreftpasienter tilhører en av de utsatte gruppene for koronaviruset. Her svarer overlege ved lungeseksjonen og fagansvarlig for lungekreft ved Stavanger universitetssjukehus, Tesfaye Madebo, på de mest stilte spørsmålene om lungekreft og korona.

Informasjonen som gis her er status som eksperten har kunnet lese seg opp på per 15. april 2020.

Se hele episoden her

Del tre: Gynekologisk kreft

Gynekologisk kreft, som kreft i livmor, livmorhals og eggstokkene, taes opp i denne episoden av "Sykehuslegene". Overlegene Cecilie Fredvik Torkildsen og Elisabeth Berge Nilsen ved Kvinneklinikken svarer på ofte stilte spørsmål om temaet.

Vi gjør oppmerksom på at episoden er tatt opp i mai 2020 - altså før besøksrestriksjoner under koronapandemien ble lettet på. Så det ene spørsmålet om korona og besøk er ikke oppdatert i tv-sendingen under.

Se hele episoden her.

Vær oppmerksom på at det er ny informasjon som har kommet til etter innspillingen. Se sak for oppdatert informasjon.

Det er viktig for fødende å vite at fakta om koronaviruset til nå ikke har endret voldsomt på fødselsomsorgen. Oppfør deg som du ville gjort i en normalsituasjon. Fortsett å ringe oss om du for eksempel kjenner lite liv i magen eller opplever blødninger – uavhengig om du er smittet av korona eller ikke. Er det alvorlig og du har behov for akutt hjelp, så ring 113 om du ville gjort det til vanlig.

Del 1: Før fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Å være gravid og føde er en helt spesiell tid i livet der mange spørsmål melder seg. Med koronasituasjonen vi er i, dukker det, forståelig nok, enda flere spørsmål opp. Avdelingssjef og overlege ved kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, og assisterende avdelingsjordmor ved fødeavdelingen vår, Lene Cappelen Smith, svarer så godt de kan på spørsmålene som har kommer opp i denne tida.

Se hele sendingen her.

Del 2: Under fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Avdelingssjef og overlege ved kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, og assisterende avdelingsjordmor ved fødeavdelingen vår, Lene Cappelen Smith, svarer så godt de kan på spørsmålene som har kommer opp i denne tida.  

Se hele sendingen her.

Del 3: Etter fødsel - spilt inn 27. mars 2020

Avdelingssjef og overlege ved kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, og assisterende avdelingsjordmor ved fødeavdelingen vår, Lene Cappelen Smith, svarer så godt de kan på spørsmålene som har kommer opp i denne tida.

Se hele sendingen her.

Barn og unge merker at dagene er annerledes under korona. Mange spørsmål dukker opp. Derfor har Stavanger universitetssjukehus laget en egen informasjonsvideo til barn om koronaviruset. Informasjonen som gis her er status som ekspertene har kunnet lese seg opp på per 8. april 2020. Koronasituasjonen utvikler seg fortløpende, så følg uansett med på nettsidene til Folkehelseinstituttet og helsenorge.no på oppdatert info. 

Det er 12 år gamle Mathias som spør to av legene ved sykehuset, fagdirektør Eldar Søreide og overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, Lotte Hansgaard, om ting han lurer på.

Se hele sendingen her.

Du finner også en skriftlig versjon med informasjon til barn her.

Sesong 1 (2020): Kvinnehelse

HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen vi har. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Olav Nordbø svare på spørsmål om HPV i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto fredag 10. januar 2020.

Denne episoden finnes også som podkast. Søk etter "Sykehuslegene" der du finner podkaster vanligvis.

Se hele episoden her.

Det snakkes ikke høyt om, men mange har følt på det. Fremfall og bekkenbunnsplager er vanligere enn du tror. Se overlegene og gynekologene Marit Halonen Christiansen og Tone Tjørnhom svare på ofte stilte spørsmål om dette i videoklippet under - som ble sendt direkte på SUS sin facebookkonto 24. januar 2020.

Se hele episoden her.

Flere og flere gravide får det. Fødselslegene Harmohan Kaur og Johanne Holm Toft prøver så godt de kan å svare på det du trenger vite om svangerskapsdiabetes i denne direktesendingen - som ble sendt på SUS sin facebookside fredag 7. februar.

Se hele episoden her.

Selvbestemt abort er et viktig og vanskelig tema for mange.
I denne direktesendingen, som ble sendt på facebooksiden vår 21. februar, svarer våre to eksperter fra Kvinneklinikken, overlege Tilde Broch Østborg og fagutviklingssykepleier Hege Larsson Kalvik, på ofte stilte spørsmål rundt selvbestemt abort.

Se hele episoden her.

Hvorfor kan ikke alle som vil ha keisersnitt, få det?
Det er et av spørsmålene overlege ved nyfødtintensivavdelingen, Anlaug Vatne, og fødselslege ved Kvinneklinikken, Asta Eir Eymundsdottir, svarer på i direktesendingen fredag 6. mars om keisersnitt.

Se hele episoden her.

Maŋemus ođastuvvon 2024-05-15